Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μεγάλοι Έλληνες στιχουργοί: 'Αλκης Αλκαίος (Τρία τραγούδια του Αλκαίου σχολιασμένα από μαθήτριες του Δ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου )

 Η ανάρτηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς αναρτήσεων στις οποίες οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Δ1 και Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου αποτίουν φόρο  τιμής στα πλαίσια της ενότητας "Ποίηση, από την Παράδοση στο Μοντερνισμό" σε μεγάλους Έλληνες στιχουργούς.  Σήμερα μια νέα γενιά φιλολόγων (για καλό το λέω, κορίτσια, μη βαράτε... :P ), η ομάδα των μαθητριών του Δ1 που αποτελείται από τις μαθήτριες Ελεάννα Κων., Μαριλένα, Πετρούλα και Μαρία, σχολιάζουν τρία τραγούδια γραμμένα από τον μεγάλο Άλκη Αλκαίο,  τον επονομαζόμενο ποιητή των τραγουδιών, μια από τις ευαίσθητες και διεισδυτικές φωνές της ελληνικής τραγουδοποιίας.

Σχολιασμός τριών τραγουδιών του Άλκη Αλκαίου  από τις μαθήτριες του Δ1  Ελεάννα Κων., Μαριλένα, Πετρούλα. και Μαρία
1) Πάντα γελαστοί (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Τραγούδι: Δημήτρης Μητροπάνος )
  Το τραγούδι αυτό αναφέρεται  πιθανότατα σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν αγωνιστές της ζωής. Από την πρώτη στροφή συμπεραίνουμε ότι οι εκείνοι αναζητούν έναν πιο ουσιώδη τρόπο ζωής. θέλοντας να πετύχουν ένα στόχο, όσο μεγάλος κι αν είναι ο βαθμός δυσκολίας για την επίτευξη αυτού. Αγωνίζονται σκληρά για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους, δίχως να περιμένουν για να δικαιωθούν. Στη συνέχεια,  οι αγωνιστές αυτοί φεύγουν απ' τη ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επαναστατώντας και στηρίζοντας τα πιστεύω τους, όπως φαίνεται στη φράση "όσοι με  τον χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη".  Οι ίδιοι, έχοντας δοθεί ολοκληρωτικά στα όνειρα τους, πάντα δυνατοί και αισιόδοξοι καταλήγουν [και δεν τους νοιάζει] να ξεγελαστούν από τις ίδιες τις επιθυμίες τους.  Στην τρίτη στροφή, φαίνεται ότι όλη τους τη ζωή την πέρασαν προσπαθώντας να επιτύχουν το σκοπό τους,  όλοι ενωμένα, και παρ΄όλα αυτά που κάνανε δεν κατάφεραν ακόμα το ουσιώδες. Παρ' ότι όμως, δεν είχε αποτέλεσμα όλο αυτό, ονειρευόμενοι το, συνειδητοποίησαν ότι κάτω από την προσπάθεια αυτή υπήρχε ζωή και φωτεινότητα, δηλαδή ελπίδα για την πραγματοποίηση του ονείρου αυτού.


2) Το ταξί (Μουσική: Διονύσης Τσακνής, Τραγουδούν: Διονύσης Τσακνής, Ασπασία Στρατηγού)
 Στο τραγούδι αυτό παρουσιάζεται η εσωτερική ένταση που βιώνει ο ήρωας του, εξαιτίας ενός κρυφού και ανεκπλήρωτου έρωτα. Από τον στίχο "τη γής τη φλέβα ακούω σαν ένα μαθητούδι και του ανέμου την αδέσποτη πνοή" φανερώνεται ότι η αγάπη τους είναι έντονη. Στη συνέχεια διαφαίνεται πως σε αυτή τη σχέση τίποτα δεν είναι σίγουρο, ίσως και εφικτό. Όμως ο ήρωας πιστεύει σ' αυτόν τον έρωτα και πως θα βρεθεί λύση στο τέλος. Στην τελευταία στροφή, τονίζεται το πάθος που τον κυριεύει, το οποίο τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα λόγια δεν είναι αυτά που αναπληρώνουν τη ζωή, αλλά μόνο οι πράξεις.


3)Όσο κρατάει ένας καφές (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Τραγούδι: Διονύσης Θεοδόσης)
Ενώ εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς πως αυτό το πανέμορφο ταξίδι  αναφέρεται σε κάποιον έρωτα, θεωρούμε πως το νόημά του είναι πολύ πιο βαθύ. Πιστεύουμε πως αναφέρεται στην μοναξιά του ανθρώπου και σε όποια ψευδαίσθηση μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος, για να πιαστεί από αυτή ως μοναδική σανίδα σωτηρίας και να τροφοδοτεί έτσι τις ελπίδες του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ήρωας του τραγουδιού υπαγορεύει στον υποτιθέμενο συνομιλητή του τι να του πει ώστε να νιώσει καλύτερα, να έχει σε κάτι να ελπίζει και να ξεφύγει από το βούρκο της μοναξιάς και της στεναχώριας. Αυτό το κάνει ακόμα κι αν ξέρει κατά βάθος ότι αυτό που θα ακούσει είναι πολύ πιθανό ο άλλος να μην τα εννοεί, γι' αυτό και λέει "ξεγέλασέ με". Ζητάει, λοιπόν, την ελπίδα  έτσι όπως ένας πεινασμένος θα ζητούσε τροφή. Και από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε την ουσιαστική σημασία αυτής της λέξης. Καθώς αν δεν έχεις κάτι να ελπίζεις, δεν έχει πλέον νόημα η ζωή σου.


Υ.Γ. : Κορίτσια, συγγνώμη που δεν παραθέτω τα σκιτσάκια σας, ήταν δύσκολο να τα επεξεργαστώ και να τα ενσωματώσω...  



Δεν υπάρχουν σχόλια: