Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Στην Ανδρομέδα και στη Γη: Ένας και κάτι γαλαξίας (ο Μ81 και κάτι ψιλά για τον Μ82) κι ένα τραγούδι (του Θανάση Παπακωνσταντίνου)

O M81 είναι ένας σπειροειδής  γαλαξίας που βρίσκεται στο, αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.
Τον ανακάλυψε ο Μπόντε το 1774 για αυτό και συχνά ονομάζεται "Γαλαξίας του Μπόντε".  Εξαιτίας της εγγύτητάς του, της θέσης του, του μεγέθους του και της λαμπρότητάς του είναι από τους
Ο Μ81 και ο Μ82
αγαπημένους για παρατήρηση γαλαξίες των αστρονόμων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών.  Απέχει περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τα μέρη μας, βρίσκεται σε βαρυτική αλληλεπίδραση με το ξάδερφάκι του, το, M82, και καθότι ο μεγαλύτερος στην ομάδα γαλαξιών στην οποία ανήκει ,  της έχει δώσει το όνομα του (Ομάδα Μ81). Η ομάδα γαλαξιών του Μ81 είναι γειτονιά με τη "δική μας", του Γαλαξία μας δηλαδή, Τοπική Όμάδα Γαλαξιών και συναποτελούν το Υπερσμήνος της Παρθένου.
 Υποτίθεται ότι από τον Μ81 προέρχονται κάποια είδη που αναφέρονται στην σειρά παιχνιδιών Star Fleet, μια εναλλακτική εκδοχή του σύμπαντος του Star Trek.
 Και βέβαια, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στο δίσκο του "Βραχνός Προφήτης" το ορχηστρικό κομμάτι με τίτλο "Μ 81" του οποίου έκανα μια στα γρήγορα οπτικοποίηση με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο, φωτογραφίες του Μ81 δηλαδή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: