Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: Δέσποινα

  Η Δέσποινα είναι ένα μικρο φεγγαράκι του Ποσειδώνα. Έχει ωστόσο δυο στοιχεία που την κάνουν μοναδική.
Το ένα είναι πως έχει το ίδιο όνομα με... την gia-des (που όλως μη τυχαίως γεννήθηκε σαν τώρα τώρα κι αυτή η ανάρτηση είναι ένα από τα δωράκια της... ), και σ΄αυτό χρωστάει και την ανάρτηση αυτή, για να είμαι ειλικρινής.  Το άλλο είναι πως είναι το μόνο ουράνιο σώμα (εξαιρούνται οι αστεροειδείς) που έχει όνομα, αλλά... δεν έχει όνομα!  Έχει... επίθετο.
Η Δέσποινα από το Βόγιατζερ 2
    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Δέσποινα ανακαλύφθηκε μαζί με τα υπόλοιπα εσωτερικά φεγγάρια του Ποσειδώνα από δέκα φωτογραφίες που τράβηξε το Βόγιατζερ 2 τον Ιούλη του 1989. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης της έγινε στις 2 Αυγούστου. Οι  δορυφόροι του Ποσειδώνα παίρνουν ονόματα θεοτήτων ή νυμφών της θάλασσας από την αρχαία ελληνορωμαϊκή μυθολογία, οπότε η Δέσποινα πήρε το όνομα της από την νύμφη Δέσποινα η οποία ήταν κόρη του Ποσειδώνα και της Δήμητρας.  Η εν λόγω νύμφη ήταν η θεότητα που λατρευόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια και το όνομά της ήταν απόρρητο και απαγορευόταν να αναφερθεί,  Έτσι συνήθιζαν να την προσφωνούν με το επίθετο  "Δέσποινα" και το πραγματικό της όνομα δεν είναι γνωστό. Γι΄αυτό και λέω πως η Δέσποινα δεν έχει όνομα...
Ψηφιακή αναπαράσταση της Δέσποινας
     Κατά τα λοιπά, η Δέσποινα είναι  ένας πολύ μικρός δορυφόρος με διάμετρο 150 km περίπου (έκτη σε μέγεθος μεταξύ των φεγγαριών του Ποσειδώνα),  ακαθορίστου σχήματος, με τροχιά   που βρίσκεται πολύ κοντά με εκείνη της Θάλασσας, του δεύτερου κοντινότερου στον πλανήτη Ποσειδώνα δορυφόρου. Η Δέσποινα, άρα,  είναι ο τρίτος κοντινότερος  στον πλανήτη δορυφόρος και βρίσκεται μέσα στα όρια του δακτυλίου Λαβεριέ στον οποίο πιθανότατα είναι δορυφόρος-βοσκός. Όπως και οι υπόλοιποι εσωτερικοί δορυφόροι (εσωτερικοί δορυφόροι ονομάζονται εκείνοι που είναι βρίσκονται ανάμεσα σε έναν πλανήτη και έναν πολύ μεγάλο δορυφόρο του, στην περίπτωσή μα τον Τρίτωνα) του Ποσειδώνα στην πραγματικότητα πρόκειται για επανασυγκολλημένα θραύσματα από τους αρχικούς δορυφόρους του Ποσειδώνα που τους κοπάνησε και τους διάλυσε ο Τρίτωνας, ο μεγάλος και παρόμοιος από σε σύσταση και δομή με τον Πλούτωνα (από τον οποίο είναι και λίγο μεγαλύτερος) δορυφόρος του πλανήτη, όταν αιχμαλωτίστηκε μεταγενέστερα  της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος από την έλξη του Ποσειδώνα και έγινε δορυφόρος του.
  Ωστόσο, οι μέρες της Δέσποινας, όπως και των άλλων εσωτερικών δορυφόρων του Ποσειδώνα, είναι μετρημένες. Σε εκατομμύρια χρόνια, αλλά μετρημένες.   Η τροχιά της βρίσκεται κάτω από την ακτίνα για την οποία ο χρόνος περιφοράς της θα ήταν ίδιος με τον χρόνο περιστροφής του ίδιου του Ποσειδώνα γύρω από τον άξονα του. Πράγμα που δεν έχω ιδέα τι σημαίνει. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι τη συνέπειά του.  Οι δυνάμεις που ασκεί ο Ποσειδώνας θα τραβάνε τη Δέσποινα (και τους άλλους δορυφόρους) συνεχώς ολοένα και πιο κοντά του μέχρι που σε μερικά εκατομμύρια χρόνια ή θα συντριβεί και θα πέσει πάνω στον πλανήτη ή θα θρυμματιστεί σχηματίζοντας έναν δακτύλιο. 
  Μέχρι τότε, απολαύστε την παρακάτω εντυπωσιακή φωτογραφία που βασίζεται σε εκείνες που τράβηξε το Βόγιατζερ:  της Δέσποινας να ρίχνει τη σκιά της πάνω στον Ποσειδώνα. Όπως μάλιστα τονίζει η NASA εδώ, χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να το παρατηρήσει κάποιος.  Δεδομένου ότι η φωτογραφία αποτελείται σύνθεση τεσσάρων στιγμιοτύπων τα τέσσερα φωτεινά αντικείμενα είναι η Δέσποινα σε διαφορετική λήψη και χρονική στιγμή. 
Κι επειδή φαίνεται να μην είμαι ο μόνος μερακλής, ένας πιο μερακλής από μένα έκατσε και τα έκανε βίντεο όσα λέω εδώ. Δείτε το. 

Δείτε κι αυτά.

Η  Δέσποινα κάτω δεξιά, αριστερά η Λάρισα, πάνω ο Πρωτέας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: