Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: Κάιρο, Ναύπλιο, Χαρτούμ

Ποια σχέση έχουν μεταξύ τους οι τρεις πόλεις;  Αναφέρονται στον ομώνυμο τραγούδι που περιέχεται στο ομώνυμο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη,  στον οποίο τραγουδάει  ο ίδιος τα τραγούδια του σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Το Ναύπλιο πάντως είναι η πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γκόνης και το Κάιρο η πόλη όπου γεννήθηκε ο Ξυδάκης. Τώρα το Χαρτούμ που κολλάει δεν ξέρω. Το μόνο κοινό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επιλέχθηκε για να βγει η ρίμα, κάτι σαν το Νοζι Μπι του Καββαδία... 
Πάμε να τα δούμε λοιπόν.
 Η... Ναυπλία, η αρχαία πόλη την οποία κατά τη μυθολογία ίδρυσε ο Ναύπλιος,  ήταν ένα είδος επίνειου του Άργους στην αρχαιότητα. Στη Βετενοκρατία  με το όνομα Νεάπολη της Ανατολής (για να ξεχωρίζει από την ιταλική, εκείνη που έπαιξε μετά ο Μαραντόνα) υπήρξε το κέντρο του Ενέτικων  Κτήσεων της Πελοποννήσου.  Αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι τη μεταφορά της από Όθωνα στην Αθήνα, ατυχώς γιατί θα μου έπαιρνε λιγότερο χρόνο να πάω στα πάτρια εδάφη ταξιδεύοντας από Ρόδο σε σχέση με τώρα που κατεβαίνω στον Πειραιά. Το Ναύπλιο, λαϊκά "Ανάπλι" είναι ονομαστό σήμερα για το δύο  κάστρα του, Το ένα είναι της Ακροναυπλίας  που γνωστό και ως "Ιτς Καλέ",  και το οποίο παλιότερα ήταν φυλακές πολιτικών κρατουμένων  (εξ ου και το δίστιχο "αν είσαι μάνα και πονείς έλα στ' Ανάπλι να με δεις") . Το άλλο είναι το Παλαμήδι, όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης,  με τα θρυλικά 1000 σκαλοπάτια του, που βέβαια είναι 912, και κάθε μια δεκαετία τα ανεβαίνω πρωί πρωί να ΄δω πόσο κρατάνε τα κουράγια μου, μια χαρά κρατάνε για όποιον ενδιαφέρεται, αν κρίνω από την τελευταία φορά. Σήμερα το Ναύπλιο είναι πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και διατηρεί  με το γειτονικό και πολυανθρωπότερο  Άργος ένα τοπικό ντέρμπι σε όλα τα επίπεδα.  Τα Σαββατοκύριακα πάντως  η μισή Αθήνα κατεβαίνει στο Ναύπλιο (η άλλη μισή πάει Χαλκίδα) και η πόλη γίνεται προάστιό της. Μεσοβδόμάδα όμως, όπως έτυχε να διαπιστώσω πολλάκις μένοντας στα κοντινά Μέθανα κι επισκεπτόμενος την πόλη, δεν υπάρχει ψυχή.   Ωραία είναι, πάντως, να πάτε.

   Το Κάιρο ιδρύθηκε το 969 από τους Φατιμίδες κοντά στο Δέλτα του Νειλου και το όνομα του σημαίνει "νικητης" ή "κατακτητής". Ωστόσο υπάρχει και το  "Παλιό Κάιρο", το κομμάτι της πόλης που αποτελείται από κομμάτια  από τις πόλεις που υπήρχαν παλιότερα της  τωρινής πόλης.  Η πόλη ταυτίζεται και με την αρχαία Αίγυπτο καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις Πυραμίδες και τη Μέμφιδα, μια από τις μεγάλες πόλεις της αιγυπτιακής αρχαιότητας. Το Κάιρο είναι η πιο μεγάλη αραβική πόλη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Μέχρι και τα γεγονότα του Σουέζ  υπήρξε το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Αλεξάνδρεια κέντρο των αιγυπτιωτών Ελλήνων, καθώς εκεί γεννήθηκαν ο ίδιος ο Ξυδάκης όπως είπαμε, ο Γιάννης Χρήστου, ο Στρατής Τσίρκας,η Σούλη Σαμπάχ, η Βούλα Ζουμπουλάκη  κ.α.

    Λίγο παραπάνω (ή παρακάτω όπως το δει κανείς) στις όχθες του Νείλου είναι χτισμένο και το Χαρτούμ,  στο σημείο που συναντιούνται ο Ερυθρός και ο Γαλάζιος Νείλος. Ιδρύθηκε το 1823 από τους Βρετανούς ως οχυρό και η πόλη που προέκυψε  εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πόλη της περιοχής, σήμερα είναι πρωτεύουσα του Σουδάν. Στο παρελθόν υπήρξε και εδώ μεγάλη ελληνική παροικία, σήμερα οι Έλληνες που έχουν μείνει είναι ελάχιστοι, παραμένει ωστόσο το ελληνικό ξενοδοχείο "Acropole"  και ο παλιότερα πολυνίκης "Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: