Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Στην Ανδρομέδα και τη Γη: Η Τρύπα του Βοριά.

 Είχε τρομερό σουξέ αυτό το βιντεάκι που χρησιμοποίησα περιφερειακά σε άλλη ανάρτηση!

      Οπότε είπα να  κάνω μια δημοσίευση για το βάραθρο από το οποίο προέρχεται, την "Τρύπα του Βοριά".
    Το βάραθρο βρίσκεται στην Λακωνία κοντά στο χωριό Μεταμόρφωση για αυτό και η επίσημη ονομασία του είναι "Σπήλαιο της Μεταμόρφωσης".  Η είσοδος του βαράθρου εντοπίζεται 300 μέτρα βόρεια του δρόμου που ενώνει την Μεταμόρφωση με τη Συκιά, ένα άλλο χωριό της περιοχής.   Το βάραθρο ήταν γνωστό από παλιά στους κατοίκους της περιοχής χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν κάτι παραπάνω, καθώς είναι ονομαστό για την εξαιρετικά στενή είσοδό του.  Το ονόμασαν "τρύπα του βοριά" από τα ρεύματα αέρα που  ανάλογα με τον καιρό άκουγαν και ένιωθαν άλλοτε να μπαίνουν και άλλοτε να βγαίνουν  ορμητικά από την είσοδο του βαράθρου. Συνήθιζαν μάλιστα να πετάνε στην τρύπα τα ρούχα και τα σκεύη ανθρώπων που ήταν άρρωστοι για να τα εξαφανίσουν. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να τα δει κανείς σήμερα, μαζί με κάποιες παλιές σκουριασμένες χειροβομβίδες. 
  Μια ιταλική σπηλαιολογική αποστολή το 1991 ήταν η πρώτη που το εξερεύνησε και το χαρτογράφησε και πραγματικά θαυμάζω τον πρώτο που τόλμησε να αποπειραθεί να κατέβει σε μια στενή τρύπα μέσα στο βράχο που δεν γνώριζε που και σε τι οδηγούσε.
 Είδαμε την έξοδο, παρεμπιπτόντως, άντε να δούμε και την είσοδο.
   Τα πρώτα δυο μέτρα είναι δύσκολα πάντως, μετά η είσοδος πλαταίνει.  Ωστόσο, είναι πραγματικά μερακλίδικο πράγμα να μπει ή να βγει κανείς από το βάραθρο. Ειδικά να βγει.  Κι  όχι μόνο λόγω της εξαιρετικά στενής εισόδου αλλά και γιατί αυτά τα δυο πρώτα μέτρα δεν έχουν κάτι να στηριχτεί κάποιος ώστε να δώσει ώθηση.  Το βάραθρο κατεβαίνει ως βάθος 48 μέτρων και μετά εξελίσσεται σε σπηλιά,  τόσο μεγάλη που  το χωριού είναι χτισμένο πάνω σε ένα τμήμα της σπηλιάς.  Μία στοά κατευθύνεται ανατολικά και μετά από αλλεπάλληλες αίθουσες και στενωπούς φτάνει σε μήκος 300 μέτρων και σε βάθος περίπου 81 μέτρων.  Μια άλλη στοά, πιο απαιτητική, κατηφορίζει δυτικά σε μήκος 350 μέτρων και μέγιστο βάθος -132 μέτρα.
  Ο φυσικός του διάκοσμος, λένε οι σπηλαιολόγοι, είναι, μοναδικής ομορφιάς  και μάλιστα λένε πως για να καταφέρει κάποιος να το φχαριστηθεί και να το γυρίσει όλο δεν αρκεί να κατεβεί , πρέπει να διανυκτερεύσει. Σπηλαιολόγος προφανώς,  όχι κανονικός άνθρωπος. Εγώ ας πούμε που είμαι υψοφοβικός και κλειστοφοβικόςς θα περιμένω να το αξιοποιήσουνε (σχήμα λόγου) τουριστικά   για να πάω και αν ...

Υπάρχουν διάφοροι σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί διαφόρων χρωμάτων και λίγο πριν το τέλος του σπηλαίου στην δυτική στοά βρίσκεται μια λίμνη.





Τέλος, επειδή κατάλαβα πως οι σπηλαιολόγοι τρώγονται μεταξύ τους, να πω ότι προφανώς οι εικόνες και τα βίντεο που ανεβάζω είναι δικά τους. Και τις πληροφορίες τις βρήκα από δω (ο ένας από τον άλλο έχει βουτήξει από ότι κατάλαβα). Το ένατο λινκ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα, αν και παραπάνω λογοτεχνική από όσο χρειάζεται, περιγραφή μιας επίσκεψης στο σπήλαιο:
1) http://molaorama.blogspot.com/2017/03/blog-post_20.html
2)  http://www.speleo.gr/images/Gallery/TripaVoria/vorias_main.html
3) http://photos.selas.org/thumbnails.php?album=146
4) http://www.thiseas.org/2015/02/26/%CF%83%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC/
5) https://fysiolatres.gr/trypa-tou-voria-sparti/
6)http://ypogaia.blogspot.com/2016/04/blog-post_22.html
7) http://cavexplore.blogspot.com/2009/01/612008.html
8) http://metamorfosi-lakonias.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html
9) http://gianniskofinas.com/showarticle.php?articleID=346
 Α! Μουσικούλα δεν έβαλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: