Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

"Ολόκληρο το ποίημα" και "Για σένα τραγουδώ": Δυο νέες στήλες του "afterschoolbar"

     Τα προηγούμενα χρόνια για ...φιλολογική αποσυμπίεση ανέβαζα κάθε μήνα "Το τραγούδι του μήνα" και κάθε  πρώτη φορά που εμφανιζόταν μια μέρα της βδομάδας σε κάθε μήνα "Το τραγούδι της βδομάδας" ως φιλολογική αναψυχή. Μόνο που οι μήνες και οι βδομάδες είναι πεπερασμένοι, δώδεκα οι μήνες και εφτά οι ημέρες, και έτσι αποφάσισαν να βρω κάτι που θα μου επιτρέπει να δημοσιεύω πιο ελεύθερα, απαλλαγμένος από χρονικούς περιορισμούς.   Σε αυτό βασίζεται η ιδέα πίσω από τις δυο καινούργιες στήλες/σελίδες του ιστολογίου, προπομπός των οποίων είναι η παρούσα ανάρτηση.  
    Άμα σου αρέσει και η μουσική, σου αρέσει και η ποίηση λογικό παρεπόμενο είναι να λατρεύεις τη μελοποίηση ποιημάτων...  Καμιά φορά,ωστόσο, οι συνθέτες δεν μελοποιούν ολόκληρο το ποίημα για διάφορους λόγους: Επειδή το μήκος του ποιήματος είναι απαγορευτικό, επειδή το ποιητικό μέτρο δεν ταιριάζει στη μελωδία, επειδή επιδιώκεται να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία του ποιήματος, επειδή η γλώσσα του ποιήματος σε κάποια σημεία ενδέχεται να "εγείρει" αντιδράσεις, επειδή... Στη στήλη "Ολόκληρο το ποίημα", λοιπόν, θα δημοσιεύω ολόκληρα τα  ποιήματα των οποίων έχει μελοποιηθεί ένα τμήμα μόνο (τουλάχιστον στην πιο γνωστή μελοποίησή τους ) και θα τα σχολιάζω συντόμως...
   Και μια μιλάμε για μουσική, πόσες φορές αφιερώσατε ένα τραγούδι, σε διάφορες περιστάσεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες, σε κάποιον; Ε, κάποιοι γράφουν τραγούδια αφιερωμένα σε άλλους ανθρώπους, Σε μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης του οποίους νοιώθουν πνευματικούς συγγενείς αλλά και σε ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος τους, φιλικού ή οικογενειακού. Α, ενίοτε και σε χαρακτήρες λογοτεχνικών έργων. Στη στήλη "Για σένα τραγουδώ", λοιπόν, θα παρουσιάζω τέτοια τραγούδια σχολιάζοντας , όπου είναι δυνατόν, συντόμως τον πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται το τραγούδι. 
 Συγκεντρωτικά,  σύνδεσμοι για τις  αναρτήσεις που θα έχω αφιερώσει για κάθε θέμα, θα παρουσιάζονται εδώ κι εδώ  αντιστοίχως.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: