Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

" Η αξία της φιλοσοφίας σήμερα" (της Κατερίνας Αν. από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου)


   Περσινά, αλλά σε καμιά περίπτωση ξινά σταφύλια∙ αντίθετα, γευστικότατα και γλυκύτατα...  Η Κατερίνα Αν., μαθήτρια του Στ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, πέρσι ως μαθήτρια του Ε1, πριν γίνει μαθήτρια της Γ΄Λυκείου και συνακόλουθα έχει να αντιμετωπίσει την δοκιμασία ενηλικίωσης που λέγεται  πανελλήνιες, έγραψε ένα μίνι στοχαστικό δοκίμιο με θέμα την αξία της Φιλοσοφίας σήμερα...
"
Η αξία της φιλοσοφίας σήμερα
     Η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα της Φιλοσοφίας σήμερα μπορεί να αποδειχθεί μέσα από την άποψη ότι ο άνθρωπος οδηγείται σε εσωτερικές αναζητήσεις  με τη βοήθεια του νου, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζει ότι φιλοσοφεί.  Εξάλλου, η Φιλοσοφία βοηθάει το άτομο να φτάσει στα όρια της σκέψης του και της γνώσης  και να διαμορφώσει μια δική του κοσμοθεωρία. Επομένως, η κριτική σκέψη οξύνεται,  καθώς το άτομο φτάνει στα σύνορα του κόσμου και της ζωής του. Ανεξάρτητα βέβαια, από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ορθότητα της άποψής του γύρω από τη ζωή, η Φιλοσοφία έχει την ικανότητα να απαλλάσσει  τον άνθρωπο από την ρουτίνα της καθημερινότητας και τον οδηγεί να γίνεται καλύτερος μέρα με την μέρα.
     Εν τούτοις, δεν πρέπει να παραλειφθεί και η χρησιμότητά της στην κοινωνική ζωή. Η θεωρία, όσο γοητευτική για το πνεύμα μας  κι αν είναι,  οφείλει να γίνεται και πράξη. Μέσα από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις ο φιλόσοφος πρέπει να ανακαλύπτει και τρόπους με τους οποίους η κοινωνία θα οδηγηθεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι αξίες που διέπουν την καθημερινή ζωή και οργανώνουν τη ζωή του ατόμου μέσα στην κοινωνία προκύπτουν από την  φιλοσοφική σκέψη.
   Επιπλέον, μεγάλη είναι η προσφορά της στην ανάπτυξη της επιστήμης. Εάν οι διάφοροι επιστήμονες δεν οδηγούνταν σε σκέψεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, δεν θα ανακάλυπταν όλες αυτές τις θεωρίες που οδηγούν σε ανάπτυξη της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
    Όταν ο Νεύτωνας βρισκόταν κάτω από την μηλιά, πιθανότατα να αναρωτιόταν τι σημασία έχει η ύπαρξή του, πώς λειτουργεί ο κόσμος και ποιοι κανόνες ισχύουν για τη σωστή λειτουργία του.  Ξαφνικά η ύπαρξή του απέκτησε καινούριο νόημα τη στιγμή που το μήλο έπεσε πάνω στο κεφάλι του. Κατανόησε την έννοια της βαρύτητας με τη βοήθεια του νου και της λογικής.  Με βάση τη λογική οδηγήθηκε σε επιχειρήματα που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι χωρίς την βαρύτητα θα ήμασταν διάχυτοι στον αέρα.
    Έτσι, η Φιλοσοφία, αποδεικνύει από μόνη της το νόημα της ύπαρξής της. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να φιλοσοφήσουν και από την αρχή της ζωής του αναρωτιούνται τι συμβαίνει γύρω τους.

                                                                                                                                                            "

Δεν υπάρχουν σχόλια: