Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Χρέη, χρέη, πολλά χρέη... (Από το Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

  Δεν είναι μόνο οι ωραίοι που έχουν χρέη, όπως διατείνεται το γνωστό (τουλάχιστον στα χρόνια μου) άσμα... 

    Χρέη έχουν και οι επαγγελματίες... Και δεν αναφέρομαι στα οικονομικά που  είναι και της... μοδός, αλλά στα άλλα, τα ουσιαστικά που είναι ενίοτε και παραμελημένα.
Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης
  Ο Πολύβιος στο απόσπασμα που ανθολογείται στην 3η ενότητα των Αρχαίων της Β΄Γυμνασίου, υποστηρίζει, βαδίζοντας στα χνάρια  του Θουκυδίδη και ξεπερνώντας την ηθική του σχήματος δόση-ανταπόδοση,  ότι  ένας ιστορικός έχει χρέος να είναι αντικειμενικός και να λέει πάντα την αλήθεια, αδιαφορώντας αν αυτό σημαίνει ότι κακολογεί τους φίλους του ή επαινεί τους εχθρούς του. Διαφορετικά αυτοαναιρείται και αυτοακυρώνεται. 
  Με αφορμή το κείμενο του Πολύβιου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 του Μουσικού σχολείου Ρόδου διάλεξαν ένα επάγγελμα και ανέφεραν το χρέος που αυτό συνεπάγεται για όποιον το εξασκεί. Εναλλακτικά, παρουσίασαν το επάγγελμα ενός από τους γονείς τους ή το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν όταν μεγαλώσουν...



Χρήστος - Το χρέος του γιατρού

    Το χρέος του γιατρού είναι να τηρεί κυρίως τον όρκο του Ιπποκράτη. Επίσης, να είναι ψύχραιμος με τους ασθενείς του, δηλαδή να μην τους αγχώνει. Επίσης, δεν πρέπει να δωροδοκείται, δηλαδή να μη χρειάζονται φακελάκια για να κάνει το καλύτερο δυνατό. Επιπρόσθετα, πρέπει κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης να είναι πολύ προσεκτικός και χρήσιμος. Ένα ακόμα χρέος του γιατρού είναι να ενημερώνεται για κάθε νέα πρακτική του κλάδου του. 

Νίκος  - Το χρέος του κοινωνιολόγου

   Προκειμένου κάποιος να καταφέρει να γίνει ένας ικανός και σωστός κοινωνιολόγος πρέπει καταρχάς να είναι εντελώς, υπό μίας έννοια, αμερόληπτος, τόσο ως προς τη δημόσια ζωή όσο και σε προσωπικό επίπεδο.  Μετά, θα πρέπει να να διατηρεί βαθιά μέσα τους τις αξίες της ανεξιθρησκίας, του διεθνισμού και της δικαιοσύνης.  Δεν πρέπει να διατηρεί κανενός είδους φραγμό όσον αφορά το το χρέος του και να επιτελεί το έργο του ακόμα κι αν αυτό αντιτίθεται στις ίδιες του τις απόψεις, πράγμα που καθιστά την - ουσιαστική- Κοινωνιολογία εμφανιζόμενη σε πολλές περιπτώσεις ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Το να είναι κάποιος εύγλωττος θεωρείται αυτονόητο, ενώ δεν μπορούν να απουσιάζουν οι ιδιαίτερα αυξημένες ιστορικές γνώσεις. ¨Εάν κάποιος δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, πρακτικά δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει ένας κοινωνιολόγος.

Αγγελική - Το χρέος του εγκληματολόγου

    Η δουλειά του εγκληματολόγου δεν είναι και πολύ εύκολη. Για να γίνεις εγκληματολόγος χρειάζεσαι συγκεκριμένη εκπαίδευση. Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος και πονηρός, να έχεις ανοιχτό μυαλό και να κατανοείς εύκολα.  Ακόμα και το πιο ασήμαντο στοιχείο, ακόμα και η πιο ασήμαντη λεπτομέρεια μπορεί να σε οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου. Πρέπει  να έχεις καλή μνήμη και να είσαι παρατηρητικός. Επίσης, να είσαι συνεργάσιμος αλλά και συνεπής. Οι γνώσεις σε πράγματα όπως η τεχνολογία, οι ξένες γλώσσες, οι αρχαίες γλώσσες , τα σύμβολα  αλλά και κατοχή γενικών γνώσεων  σε τομείς όπως η Ιστορία, τα Μαθηματικά, η Ιατρική κ.α. μπορούν να σε βοηθήσουν πολύ. Σημαντικό είναι να εξετάζεις όλα τα στοιχεία που έχεις ξανά και ξανά πριν βγάλεις κάποιο συμπέρασμα.

Γιώργος - Το χρέος του γυμναστή
  
   Το επάγγελμα που θα ήθελα να ακολουθήσω στα επόμενα χρόνια της ζωής μου είναι εκείνο του γυμναστή. Γνωρίζω πολύ καλά ότι το επάγγελμα αυτό έχει πολλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Για να καταφέρει κάποιος να γίνει ένας καταξιωμένος γυμναστής δεν φτάνουν μόνο οι γνώσεις πάνω στην εκγύμναση. Απαιτούνται επίσης και γνώσεις μέσω τον οποίων θα μπορεί να επιβληθεί ένας γυμναστής στους μαθητές του, ώστε να καταφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Οι μαθητές πρέπει να έχουν σεβασμό στο γυμναστή τους και να του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί για να έχει η δουλειά του το καλύτερο αποτέλεσμα. Ποτέ δεν πρέπει να προχωράει παρακάτω, αν έστω και ένας μαθητής δεν έχει καταλάβει τον σωστό τρόπο διεξαγωγής κάποιας συγκεκριμένης αύξησης και αυτό γιατί τα περισσότερα αθλήματα είναι ομαδικά. Ο γυμναστής έχει την υποχρέωση να διδάξει στους μαθητές του  σεβασμό κι αυτοπεποίθηση. Να σέβονται τον γυμναστή τους και τους συμπαίκτες τους , ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε έναν αγώνα, το οποίο φυσικά είναι η νίκη.

Λίζα  - Το χρέος του στρατιωτικού

  Οι στρατιωτικοί προστατεύουν τη χώρα μας και τα σύνορά της. Το χρέος τους είναι να υπηρετούν τη σημαία και τη χώρα τους. Ανάλογα με το αξίωμά του έχει και ανάλογο εξοπλισμό που πρέπει να συντηρεί. Πρέπει να παρευρίσκεται στις εθνικές εορτές και στην έπαρση και υποστολή της σημαίας.

Σάββας Σ. Το χρέος του δασκάλου

    Αρχικά, απαιτείται ένας δάσκαλος να έχει αρκετές γνώσεις πάνω στον τομέα του. Το πιο σημαντικό από τότε που πιάνει το ρόλο του δασκάλου είναι να έχει υπομονή. Χρέος του είναι να ασχολείται με όλους τους μαθητές της τάξης. Να δίνει προσοχή ακόμα και στον τελευταίο μαθητή και α μην ασχολείται μόνο με τους άριστους. Οφείλει να είναι δίκαιος και να μη μεροληπτεί με τους βαθμούς. Τέλος, πρέπει να προετοιμάζει σωστά το μάθημα και να βρίσκει τους κατάλληλους τρόπους ώστε να καταλαβαίνουν όλα τα παιδιά.

Άννα - Το χρέος του ψυχολόγου

   Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω ψυχολόγος. Πιστεύω πως αυτό το επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι λίγο απαιτητικό. Νομίζω ότι για να είσαι σωστός ψυχολόγος πρέπει πρώτα να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, να είσαι λογικός, σοβαρός, υπομονετικός  και οι ασθενείς του πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Επέλεξα να κάνω αυτό το επάγγελμα γιατί μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους και να τους κάνω να αισθάνονται καλοί. Μέχρι τώρα, κάνω τους φίλους μου να είναι καλά όποτε έχει γίνει κάτι, οπότε έστω και μ' αυτό είμαι ευχαριστημένη. Το να γίνω ψυχολόγος είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου και ελπίζω να τα καταφέρω.

    Ραφαήλ- Το χρέος του συγγραφέα

    Το χρέος του συγγραφέα είναι να γράφει βιβλία που διασκεδάζουν τους ανθρώπους. Αν αρέσουν τα βιβλία του στον κόσμο, παίρνει πολλά λεφτά. Αν όχι, μπορεί μέχρι και να χάσει τη δουλειά του. Άλλοι συγγραφείς γράφουν βιβλία για μεγάλους και άλλοι για μικρούς.

Γαβριήλ -  Το χρέος του αστυνομικού

    Το χρέος του αστυνομικού είναι κυρίως η διασφάλιση της ασφάλειας του λαού. Επιπλέον, έχει κι άλλες δουλειές όπως η διαφύλαξη της κοινής ησυχίας ή δουλειές γραφείου.  Σε περιπτώσεις που δεν διατηρείται η κοινή ησυχία μπορεί να παρέμβει και με συνοπτικές διαδικασίες να λύσει το πρόβλημα. Στην δουλειά γραφείου μπορεί να περνάει δεδομένα ή να είναι σε αποστολή μέσω της χρήσης υπολογιστή.

Ορέστης - Το χρέος του γιατρού

  Ένας γιατρός πρέπει να είναι πολύ συνεπής στη δουλειά του. Όταν ένα άτομο χρειάζεται εγχείρηση ή κάτι άλλο πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να διορθώσει το πρόβλημα και να το κρατήσει στη ζωή. Ακόμα κι όταν ένας γιατρός δεν συμπαθεί κάποιον, πρέπει ως γιατρός να το αγνοήσει και να τον βοηθήσει στο πρόβλημά του. Αυτά είναι κάποια από τα χρέη ενός γιατρού.

Μιχαήλ Άγγελος - Το χρέος ενός  οδηγού γερανοφόρου  

   Το χρέος ενός οδηγού γερανοφόρου είναι να "βγάζει" την εργασία του και, κυρίως, να το κάνει αυτό με ασφάλεια. Να μεταφέρει βαριά οικοδομικά υλικά στο ακριβές σημείο της οικοδομής. Πρέπει να προσέχει του εργάτες που κινούνται κάτω από τον γερανό και να μην κάνει κάποια ζημιά στην οικοδομή. Επίσης, πρέπει να μάθει να χειρίζεται τον γερανό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Γιατί με δυνατούς ανέμους ένας γερανός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.

Σάββας Λ.- Το χρέος του σερβιτόρου  και του μπάρμαν

     Ο πατέρας μου είναι σερβιτόρος και μπάρμαν. Πιο παλιά ήταν σερβιτόρος σε καφετέρια, μετά έγινε μπάρμαν στο Plaza Ηotel  και τώρα έχει τη δική του καφετέρια-μπαρ. Ο πατέρας μου μού είπε ότι δεν σπουδάζεις μπάρμαν αλλά γίνεσαι στην πορεία, εκτός κι αν θες να μάθεις λίγο καλύτερα οπότε πας σε μια τουριστική σχολή. Ο πατέρας μου άρχισε να δουλεύει από τα 17. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις γλώσσες, οπωσδήποτε αγγλικά και άλλες, όπως γερμανικά λόγου χάρη. Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτής της δουλειάς είναι πως πρέπει να είσαι κοινωνικά δικτυωμένος, να ξέρεις πολύ κόσμο και να είσαι κοινωνικός. Αυτά είναι τα πιο βασικά για να γίνεις μπάρμαν-σερβιτόρος.

Σοφία- Το χρέος του γυμναστή

    Το χρέος του γυμναστή είναι να γνωρίζει πολλά από αθλητισμό: στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λ.π.. Πρέπει να πας στην τουριστική ακαδημία και τα μαθήματα που πρέπει να δώσεις  είναι η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Βιολογία  και η Γυμναστική. Πρέπει να γνωρίζεις το ανθρώπινο σώμα και τι γίνεται όταν αυτό κινείται. Εγώ θέλω να γίνω γυμνάστρια όταν μεγαλώσω, γιατί πάω έξι χρόνια στίβο και μου αρέσει πολύ. Είναι πολύ καλή η γυμναστική για τους ανθρώπους.

Καλλιόπη - Το χρέος του πυροσβέστη

   Ο πυροσβέστης είναι ένας σύγχρονος ήρωας, ένας ήρωας που πολλά μάτια δεν βλέπουν, δεν μπορούν να δουν, μέχρι να τον χρειαστούν. Το χρέος του πυροσβέστη είναι να διασώζει ανθρώπους ή ζώα που ίσως βρίσκονται σε ανάγκη από κάποια πυρκαγιά ή χρειάζονται απεγκλωβισμό, να προστατεύει τα δάση αν φλέγονται, κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, τις περιουσίες των ανθρώπων  και, το πιο σημαντικό, τους ίδιους τους ανθρώπους. Ο πυροσβέστης έχει ορκιστεί να προστατεύει τους ανθρώπους και όποιον τον έχει ανάγκη και να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του για να βγάλει από τον κίνδυνο και να σώσει άλλες ζωές. Υπηρετεί πιστός και πηγαίνει με θάρρος για την επόμενη δοκιμασία που πρέπει να περάσει, για να συνεχίσει να σώζει εδάφη και ζωές και να κάνει αυτό που πρέπει το οποίο είναι και αυτό που θέλει. Η κάθε μέρα που περνάει είναι μια καινούργια πρόκληση που του επιφυλάσσει η ζωή και που πρέπει να φανεί δυνατός για να την αντιμετωπίσει.

Χρύσανθος - Το χρέος του λογιστή

   Ο πατέρας μου είναι λογιστής. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά σ' αυτήν τη δουλειά πρέπει να κρατάει τις αποδείξεις και τα φορολογικά.  Γενικά ο λογιστής λύνει προβλήματα σε κάποιες επιχειρήσεις. Από ότι έχω καταλάβει, βοηθάει και απλούς ανθρώπους που δεν έχουν επιχείρηση στα φορολογικά τους. Βοηθάει για προβλήματα όπως ένας λογαριασμός στην τράπεζα, ένα σπίτι που πάει να το πάρει η Εφορία,  και τέτοια προβλήματα. Δεν υπάρχει περίπτωσή να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα! 😃

Ακίρα - Το χρέος της νηπιαγωγού\

   Νηπιαγωγός είναι το επάγγελμα της μαμάς μου. Θα έλεγα ότι είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, διότι πρέπει να προσέχεις πολλά μικρά παιδιά που το καθένα κάνει ο,τι θέλει. Είναι δύσκολο να τους κρατήσεις το ενδιαφέρον, έστω και για μερικά λεπτά. Πρέπει να τους ετοιμάζεις παιχνίδια και κατασκευές σε κάθε μάθημα και να τους βρίσκεις τραγούδια.  Τέλος, τα μικρά παιδιά τρέχουν και πειράζουν πράγματα όλη την ώρα, γι΄αυτό πρέπει να τα προσέχεις όλη την ώρα, να μην χτυπήσουν.

    Μιχάλης - Το χρέος του μελισσοκόμου

   Αυτό το επάγγελμα εξαρτάται πολύ από τον καιρό. Για καθεμιά από τις εποχές του χρόνου αντιστοιχεί και μια δουλειά. Την άνοιξη οι μελισσοκόμοι πρέπει να φροντίζουν να δυναμώσουν τα μελίσσια και για να αυξηθεί ο πληθυσμός τους, δημιουργούν νέα σμήνη. Συλλέγουν βασιλικό πολτό, γύρη και μέλι. Το καλοκαίρι μεταφέρονται οι μέλισσες σε μέρη με θυμάρι ή πεύκο, για να μαζέψουν μέλι. Το φθινόπωρο βοηθούν τις μέλισσες να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Το χειμώνα συντηρούν τον εξοπλισμό στην αποθήκη.
Ο πατέρας μου στο μελισσοκομείο του. Συγκινήθηκα λίγο με το κείμενο του Μιχάλη...
Υ.Γ.: Περισσότερα για την εργασία εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: