Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αγαπημένη μου Πηνελόπη... (Τα μηνύματα σε μπουκάλι που έστελνε ο Οδυσσέας, καταγεγραμμένα από την Α' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

   Σε ένα  εναλλακτικό λογοτεχνικό σύμπαν (να μην τα ξαναλέμε για την μαύρη τρύπα που γειτνιάζει με το ιστολόγιο και αλλοιώνει τον χωροχρόνο) ο Οδυσσέας καθόλη την δεκαετή του περιπλάνηση αλλά κυρίως από το νησί της Καλυψώς όπου ήταν  αποκλεισμένος για καιρό, έστελνε συχνά μηνύματα μέσα σε μπουκάλια (καλά, σε αμφορείς).
     Τα περισσότερα από αυτά απευθύνονταν στην Πηνελόπη, άλλα στον Τηλέμαχο, κάποια στο λαό της Ιθάκης και αρκετά ήταν απλές εκκλήσεις για βοήθεια. Αξιοποιώντας την γνωστή σχισμή στον χωροχρόνο επί της οποίας βρίσκεται το ιστολόγιο , οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄Γυμνασίου κάθε φορά που άφηνε ένα μήνυμα ήταν εκεί και κρατούσαν ένα αντίγραφο. Κι έτσι συγκεντρώθηκαν καμιά εξηνταριά μηνύματα...

 Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών, κάποιες από τις οποίες ήταν τοποθετημένες σε μπουκάλια ή είχαν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να φαίνεται στραπατσαρισμένες.
 
Πλην της εργασίας του Βασίλη Α. από το Α2 που χρησιμοποιήθηκε ως εισαγωγή  και της Εμμανουέλας Σ. από το Α1 που χρησιμοποιήθηκε ως επίλογος, η σειρά δημοσίευσης είναι τυχαία: Όποιο έπιανα έγραφα.
Είχα σκοπό να συνοδεύω κάθε εργασία με ένα τραγούδι, ένα ποιήμα ή μια ταινία που σχετίζεται με τον μύθο του Οδυσσέα, ώστε να καταστεί φανερή η επίδραση των ομηρικών επών στην τέχνη, σύγχρονη και παλιότερη. Αλλά εξαιτίας του  μεγάλου αριθμού των εργασιών και μη θέλοντας να γίνει η ανάρτηση υπέρδιπλο σεντόνι (για το κρεββάτι του Κύκλωπα), θα περιοριστώ σε ενδεικτικές αναφορές. 
Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών, ξεκινώντας με εκείνη του Βασίλη που δίνει έμφαση στην αξία της επικοινωνίας...


Βασίλης  Α. Α2
Τα αρχαία χρόνια με τα σημερινά έχουν τεράστια διαφορά . Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά ήταν σχεδόν αδύνατη. Αυτό έκανε την επιθυμία τους μεγάλη και την ελπίδα τους τεράστια.  Έτσι, μέσα σε ένα μπουκάλι έφτασε η επιθυμία του Οδυσσέα να επικοινωνήσει με την γυναίκα του.  Τα λόγια που έγραψε βγήκαν από την καρδιά του, τα συναισθήματα αγάπης για αυτήν  μείωσαν την αγωνία και μεγάλωσαν την ελπίδα.  Μπορούμε να φανταστούμε την Πηνελόπη την ώρα που βλέπει το μπουκάλι να ταξιδεύει μέσα στην θάλασσα και ξαφνιάζεται, αγωνιά κι ελπίζει πως το μπουκάλι κρύβει κάτι γι΄ αυτήν από τον αγαπημένο της Οδυσσέα. 


Συνεχίζουμε με τα μηνύματα...  


Σάββας Λ. Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη,
Συγγνώμη που λείπω τόσο πολύν καιρό. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να μεγαλώνεις  το παιδί μας ολομόναχη. Ελπίζω να είσαι καλά και να προσέχεις. Επίσης, πες στο γιο μου ότι τον αγαπώ . Μου λείπεις, Πηνελόπη, σ΄ αγαπάω. Ελπίζω να σε βοηθάνε και θα ήθελα να είσαι μια δυνατή βασίλισσα. Δεν ξέρω πότε θα γυρίσω, αλλά ελπίζω σύντομα!
Υ.Υ. Άμα νιώθεις μόνη
παντρέψου έναν
άξιο άντρα.


Κατερίνα Κ. Α2

Άννα, Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη…
Κάθομαι στην πιο όμορφη παραλία του κόσμου μαζί με την Καλυψώ και σκέφτομαι ότι τόσον καιρό ζω χωρίς την οικογένειά μου. Η Καλυψώ δεν με αφήνει στιγμή από κοντά της και για αυτό δεν μπορώ να βρω ευκαιρία να το σκάσω.  Τώρα που ζω μακριά σου και μακριά από τον Τηλέμαχο,  τον γιο μου, κατάλαβα ότι είστε ό,τι πιο σημαντικό έχω. Μου λείψατε πολύ. Κι εσείς αλλά και η πατρίδα μου. Άραγε, τι να κάνει ο λαός μου χωρίς εμένα; Ανέλαβε ο Τηλέμαχος τη βασιλεία; Ξέρω ότι αυτό το μήνυμα μπορεί να μη το διαβάσεις ποτέ , αλλά σε παρακαλώ, αν το διαβάσεις, στείλε καράβια να με φέρουν σε σένα.  Αν πάλι, αυτό το γράμμα το διαβάσει κάποιος άλλος , αν ειδοποιήσει την Πηνελόπη και αυτή ξέρει τι θα κάνει. Είμαι στο νησί της Καλυψώς και περιμένων να γυρίσω στην πατρίδα μου.
Με αγάπη
Οδυσσέας

Κατερίνα Κ.  Α2   
Πολυαγαπημένοι μου , Πηνελόπη και Τηλέμαχε…
Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω πόσο πολύ μου λείπετε. Θέλω τόσο πολύ να είμαι κοντά σας! Έχω παρακαλέσει τους θεούς να με για να με βοηθήσουν σε αυτό το μεγάλο ταξίδι μου. Ελπίζω να έρθω να σας βρω σύντομα, γιατί περιμένω σαν τρελός να σας αγκαλιάσω από κοντά. Ελπίζω και ο πατέρας μου να είναι καλά. Να προσέχετε πολύ.
                                         Σας φιλώ
                                         Οδυσσέας

Γαβριήλ Α3


Ντόναλντ Α3
Πηνελόπη μου,
Πόσο σε θέλω, πόσο θέλω να σε αγκαλιάσω , εσένα και τον Τηλέμαχο. Θα σας  έχω στην καρδιά μου, ώσπου να με πάρει ο χάρος.


Αγγελική  Α3
(1)
Αγαπητή Πηνελόπη!
Ο Οδυσσέας είμαι! Hello!  (Όμικρον με δυο τελείες επάνω). Σου γράφω από το νησί της Καλυψώς που ούτε ξέρω πού βρίσκεται! Κι αυτή η Καλυψώ… Δεν με αφήνει να γυρίσω. (Εικονομήνυμα οργισμένο) Ελπίζω να είστε καλά και να πάρετε το μήνυμα.
Οδυσσέας
(2)
Πηνελόπη και Τηλέμαχε. Δεν έχω πάρει απάντηση κι ανησυχώ. Εύχομαι το μήνυμα να έφτασε. Η Καλυψώ ακόμα να αλλάξει γνώμη. Φαίνεται με θέλει ακόμα … (ωμέγα με δυο περισπωμένες ). Περιμένω απάντηση!
Οδυσσέας
(3)
ΠΗΝΕΛΟΠΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!
ΒΟΗΘΕΙΑ!  ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ!    Η ΚΑΛΥΨΩ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΒΗΜΑ! ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑ!! ΣΤΕΙΛΕ ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ!
Π+Ο+ LOVE 4 EVER
(λυπημένος Οδυσσέας)

Γαβριήλ Α3
Αγαπημένη μου,
Πηνελόπη θέλω να ξέρεις ότι όσο μακριά κι αν βρίσκομαι ο πόθος μου για σένα παραμένει ο ίδιος και πρέπει να κάνεις λίγο υπομονή μέχρι να γυρίσω και να διώξω τους ανεπιθύμητους μνηστήρες, για να είμαστε όπως παλιά.
Φίλησε μου τον Τηλέμαχο και πες του πως θα γυρίσω και θα αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο. Αντίο και κάνε υπομονή.
Ο μεγάλος σου  έρωτας
Οδυσσέας


Σάββας Λ. Α3

Ακίρα Α3
(1)
Αγαπητή μου Πηνελόπη.
Σου γράφει ο Οδυσσέας. Μην ανησυχείς. Ζω και είμαι στο δρόμο μου για την Ιθάκη. Στο υπόσχομαι πως θα γυρίσω πίσω σώος και αβλαβής. Μπορεί να αργήσω λίγο. Κάνε υπομονή.
Οδυσσέας
(2)
Αγαπητή μου Πηνελόπη.
Θα γυρίσω όσο πιο γρήγορα μπορώ στην Ιθάκη. Περίμενε ακόμα λίγο και θα ανταμειφθεί η υπομονή σου. Φρόντισε τον Τηλέμαχο όσο  μπορείς. Πιστεύω τώρα να έχει γίνει μεγάλος και δυνατός. Στο υπόσχομαι ότι θα γυρίσω.
Σ΄ αγαπώ πολύ!
                               Οδυσσέας


Σοφία Α3
Αγαπητή Πηνελόπη,
Μου ‘χεις λείψει πολύ και να θυμάσαι πως σε αγαπάω. Η Καλυψώ με έχει εδώ στο νησί της γιατί με θέλει δικό της. Εγώ θέλω να φύγω, της το λέω, αλλά αρνείται, γιατί τώρα είναι χαρούμενη που είμαι εδώ κι ας της εξήγησα πως μόνο εσένα αγαπάω. Να θυμάσαι, είμαι ζωντανός! Βρες, σε παρακαλώ, τον Τηλέμαχο και εξήγησέ του πως είμαι ζωντανός και θα τον αγαπάω για πάντα, διότι είναι ο γιός μου. Μου ‘χετε λείψει, γι’ αυτό είμαι στεναχωρημένος. Ελπίζω σύντομα να είμαι κοντά σας. Θα προσπαθήσω να φτιάξω  βάρκα. Αλλιώς….. στείλε καράβια! Θα σας βρω.
Με αγάπη. Οδυσσέας


Μοσχούλα Α1
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Καθημερινά σκέφτομαι εσένα και το  παιδί μας . Με τη βοήθεια των θεών σύντομα θα βρίσκομαι κοντά σας.
Οδυσσέας
Χρήστος Α1
Μάρτα Α1
Αγαπημένη μου Πηνελόπη.
Πες το παιδί μας ότι πρέπει να προσπαθήσει να διώξει τους μνηστήρες και να συνεχίσει να πιστεύει ότι είμαι ζωντανός. Προσπαθώ να γυρίσω στην Ιθάκη, κάντε υπομονή. Θα μείνω ζωντανός αν το πιστέψετε.


Άγγελος Α.    Α3
Αγαπητή μου Πηνελόπη
 Είμαι ζωντανός και δεν αντέχω τον πόνο και τον πόθο μου να γυρίσω πίσω στην Ιθάκη. Δεν ξέρω τι να κάνω: Να αυτοκτονήσω; Να περιμένω τους θεούς να με βοηθήσουν;  Αφού τώρα στο νησί της Καλυψούς είμαι και κάθομαι με πόθο για όλη την οικογένειά μου.
Ο ελπίζω αγαπητός
Οδυσσέας


Μιχαήλ Άγγελος Α3
Πηνελόπη μου, εγώ είμαι , ο Οδυσσέας.  Θα ήθελα να σου πω πως είμαι ζωντανός και εσύ και ο γιός μας ο Τηλέμαχος να μη φοβάστε, να σταθείτε δυνατοί και να ξέρετε ότι σας αγαπώ και τους δυο σας. Θα γυρίσω όσο πιο γρήγορα μπορώ και πες του Τηλέμαχου ότι είναι ένας τέλειος βασιλιάς. Και πάλι σε χαιρετώ, Θα επιστρέψω. Και κάτι ακόμα, πες στον λαό μου ότι θα επιστρέψω και θα ξαναγυρίσω στην πατρίδα μου και στην οικογένειά μου.
Από τον αγαπητό σας
Οδυσσέα

Ίλια Α3
Αγάπη Α2
Λαέ της Ιθάκης
Είμαι ο Οδυσσέας, είμαι παγιδευμένος στο νησί της Καλυψώς. Να πάτε στην Πηνελόπη να της πείτε ότι την αγαπώ κι είμαι καλά. Ελπίζω να γυρίσω σύντομα. Επίσης, πείτε στον γιο μου, τον Τηλέμαχο, πως τον αγαπώ και κάποια μέρα θα τον δω.
Από τον Οδυσσέα
Προς τον  λαό μου
Και την οικογένειά μου

Γαβριέλα Α2
Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία  που έχω υποστεί για τον γυρισμό μου στην Ιθάκη, μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο, να γράψω ένα μήνυμα, θεά Αθηνά.
Θεά Αθηνά, η σοφότερη όλων των θεών, σε παρακαλώ, βοήθησέ με να βρεθώ όσο πιο γρήγορα μπορώ στην Ιθάκη, κοντά στην αγαπημένη μου γυναίκα Πηνελόπη και στον γιό μου Τηλέμαχο.
 Ο πάντα πιστός σου Οδυσσέας


Κυριακή Α2
Αγαπητή Πηνελόπη,
Μπορεί να μην το πιστέψεις αλλά είμαι ο Οδυσσέας. Θα ήθελα να σου πω πως θα επιστρέψω σύντομα και πως σας αγαπώ πάρα πολύ. Και το σημαντικότερο, τόσο καιρό δεν σας έχω ξεχάσει ούτε λεπτό.
 Σας αγαπώ πολύ.
Ο Οδυσσέας

Ελεάννα Α3

Θωμάς Α2
Πηνελόπη μου,
Μου λείπεις τόσο πολύ! Κάθε λεπτό που περνάει είναι μίζερο χωρίς εσένα να στέκεσαι στο πλάι μου. Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ιθάκη, στο σπιτικό μας, στο παιδί μας. Τον Τηλέμαχο που θα έχει γίνει άνδρας πια….


Μιχάλης Τσ.    Α3
(1)
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Είμαι ο άντρας σου, ο Οδυσσέας, και σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σε καθησυχάσω  και να σου πω πως επέζησα.  Κατά την επιστροφή στην πατρίδα, εμφανίστηκαν διάφορα, πολλά προβλήματα. Με κρατάει μια νεράιδα και δεν με αφήνει να φύγω εδώ και εφτά χρόνια , αλλά, στο υπόσχομαι, θα βγω στο δρόμο και πάλι να γυρίσω στην πατρίδα μου. Θα πρέπει  να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και τα δυσάρεστα γεγονότα και να προχωρήσουμε.
(2)
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Είμαι ο άντρας σου. Ο Οδυσσέας, πάλι και σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σε καθησυχάσω και να δικαιολογηθώ.  Διάφορα πρόβλημα με καθυστέρησαν κατά την επιστροφή στην πατρίδα.  Εμφανίστηκε μια νεράιδα, η Καλυψώ και δεν με αφήνει να φύγω τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα είμαι στον δρόμο για την πατρίδα κι θα βρούμε τον τρόπο να ξεχάσουμε τα δυσάρεστα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.



Μανώλης Α.  Α2
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Θέλω να σου πω πως είμαι ακόμα ζωντανός και ότι θα βρω τρόπο να έρθω στην Ιθάκη, κοντά σε σένα και τον Τηλέμαχο. Θέλω να σου πω επίσης, πως σε σκέφτομαι κάθε λεπτό που περνά. Θα σε παρακαλέσω να μείνεις ψύχραιμη ό,τι κι αν γίνει.
Με αγάπη
Οδυσσέας


Κατερίνα Σ. Α1
Θέλω να φύγω απ’ το νησί… Ανυπομονώ την επιστροφή μου στην πατρίδα, στην Ιθάκη. Ανυπομονώ για την μέρα που θα γυρίσω και τους μνηστήρες θα πετάξω όξω από το παλάτι.  Να σε δω… Να δω το γιο μου, τον Τηλέμαχο,  τόσα χρόνια που έχουν περάσει θα έχει γίνει ολόκληρος άντρας.
Ανυπομονώ…


Αλέξανδρος Α1
Αγαπητή μου Πηνελόπη…
Εγώ είμαι. Ο Οδυσσέας. Αν τυχόν και δεν μπορέσω να έρθω σύντομα, να ξέρεις ότι ή θα αφήσω τα κόκκαλα μου εδώ , στο νησί της Καλυψώς, ή θα ξεκινήσω κολυμπώντας.  Θα κάνω τα πάντα για να γυρίσω. Αν όμως δεν τα καταφέρω , τότε να προσέχεις τον Τηλέμαχο και να το κάνεις βασιλιά. Κι εσύ να παντρευτείς έναν από τους μνηστήρες.  Εγώ όμως, να το ξέρεις, πάντα θα σ’ αγαπώ.  Ελπίζω να τα έχει όλα υπό έλεγχο γιατί τους μνηστήρες δεν τους εμπιστεύομαι . Είμαι σίγουρος, θα καταστρέψουν την περιουσία μου.  Ο Τηλέμαχος πρέπει να είναι γενναίος και να μην φοβάται. Πες του να βγει και να με ψάξει και να στείλει στρατό παντού για να βρει πληροφορίες. Εγώ θα περιμένω μπας και αλλάξει γνώμη η Καλυψώ  γιατί είπε πως όποιος έρχεται στο νησί της δεν ξαναφεύγει. Δυστυχώς! Ελπίζω να πάρεις το γράμμα μου γιατί δεν αντέχω άλλο.

Χρήστος Α1

Λίζα Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη,
Σίγουρα απορείς πού είμαι τόσα χρόνια και τι κάνω. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, αλλά κάποιος με εμποδίζει να φτάσω στην πατρίδα μου ,στο σπίτι μου, σε εσάς. Αλλά δεν παραπονιέμαι, όχι! Είμαι σίγουρος πως θα γυρίσω κοντά σας και θα είμαστε και πάλι ευτυχισμένοι.
Στην αρχή του ταξιδιού χάθηκαν αρκετοί άντρες μου από απερισκεψία. Ήταν τρομερό να τους βλέπεις να χάνονται μπροστά στα μάτια σου. Δ3εν ξέρω αν θα ζήσω κι εγώ. Αλλά δεν παραπονιέμαι, όχι. Είμαι καλά  κι αυτό έχει σημασία. Για τον Τηλέμαχο θα μαζεύονταν ιστορίες με το σωρό. Κρίμα να μην τον βλέπω να μεγαλώνει. Αλλά δεν παραπονιέμαι, όχι. Ελπίζω να γυρίσω.
Δικό σου,
Οδυσσέας


Δέσποινα Α2
Είμαι ο Οδυσσέας , ο γιος του Λαέρτη, ο βασιλιάς της Ιθάκης . Βρίσκομαι στο νησί της Καλυψώς εδώ και 7 χρόνια. Θέλω να φύγω αλλά η θεά δεν με αφήνει. Ας με περιμένεις, Πηνελόπη και θα βρω τον τρόπο να γυρίσω.
Οδυσσέας

Δεν σημείωσα ποιος/ποια

Γιάννης Α2
Βοήθεια. Σας παρακαλώ, ο Οδυσσέας είμαι . Είμαι ζωντανός και θέλω να γυρίσω πίσω στη πατρίδα!


Όλγα Α1
Αγαπητή Πηνελόπη
Θέλω να ξέρεις ότι είμαι καλά και ότι θα τα καταφέρω να έρθω στην Ιθάκη. Επίσης, θέλω να μου πεις αν ο γιος  μου, εσύ και η πατρίδα μας είναι καλά. Θα περιμένω για δικό σας μήνυμα. ΤΑ λέμε σύντομα…
Με πολλή αγάπη,
Οδυσσέας


Αναστασία Α2
Αγαπητέ λαέ της Ιθάκης, εγώ είμαι, ο Οδυσσέας. Είμαι παγιδευμένος στο νησί της Καλυψώς και δεν με αφήνουν να φύγω. Να πείτε στην Καλυψώ ότι την αγαπώ κι είμαι καλά. Ελπίζω να γυρίσω μια μέρα. Επίσης, να πείτε στον γιο μου ότι κάποια μέρα θα ξανασυναντηθούμε.


Μαρίττα Α1
Αγαπημένη μου γυναίκα, Πηνελόπη
Η απουσία μου από κοντά σου όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι κάτι που οφείλεται αποκλειστικά σε μένα.
Οι θεοί, βλέπεις, έχουν άλλα σχέδια για τον καθένα μας και σχεδόν πάντα είναι διαφορετικά από αυτά που εμείς προσδοκούμε.  Όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρούμαι και δεινοπαθώ.  Το ένα μαρτύριο διαδέχεται το άλλο. Οι σύντροφοί μου χάνονται, οι θεοί με χτυπούν αλύπητα και δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα καταφέρνω να αντιστέκομαι.
Αν και θα μπορούσα να ξεφύγω από όλη αυτήν τη δυστυχία και να κερδίσω την αθανασία και μια ήσυχη και ανέμελη ζωή, δεν το έκανα.  Έμεινα σταθερός στον στόχο της επιστροφή μου στην πατρίδα και σε σένα, γυναίκα μου, αρνούμενος ακόμα και την αθανασία. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα τα βάσανά μου, επιτέλους θα τελειώσουν και είναι πολύ κοντά η μέρα που θα παρουσιαστώ μπροστά σε σένα και τον λαό μου.

Ορέστης Α3

Καλλιόπη Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη.
Το ξέρεις ότι σε έχω πεθυμήσει  πολύ. Προσπαθώ να έρθω με τον  δυνατότατα γρηγορότερο τρόπο. Πρώτα, θέλω να ξέρεις ότι δεν είμαι νεκρός και ότι με κρατάει η Καλυψώ στο νησί της  αλλά μπόρεσα κι έφυγα. Τώρα είμαι περιπλανώμενος στο πέλαγος και νομίζω ότι έχω χαθεί. Μη φοβάσαι, όμως. Είμαστε κοντά σε στεριά και θα ρωτήσω που είμαστε, τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στην Ιθάκη.
Ωστόσο, θέλω να πεις στο γιο μου , τον Τηλέμαχο, ότι τον αγαπάω και ότι είμαι σίγουρος ότι η μοίρα θα με ξαναφέρει σύντομα κοντά σας.  Πες του πως είμαι υπερήφανος   για αυτό ν και ότι μια συμβουλή που του δίνω είναι στη ζωή πρέπει να μάχεται αν είναι απαραίτητο, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι είναι άδικοι, και ότι  είμαι σίγουρος ότι μπορεί, αν το θέλει κι αυτός, να γίνει δυνατός και διάσημος σαν εμένα αλλά κι ακόμα περισσότερο.
   Σας αγαπάω όλους, κάντε υπομονή , και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να γυρίσω . Υπόσχομαι να σας ξαναδώ , μα  μέχρι τότε κρατήστε απλά αυτό το γράμμα.
Με πολλή αγάπη
Οδυσσέας


Ραφαήλ Α3
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΑ
Ελπίζω να είσαι καλά και να με αγαπάς όσο πιστά τα αστέρια λάμπουν μαζί, γιατί κι εγώ τόσο πιστά σε αγαπάω κι εγώ.  Ελπίζω το μήνυμα αυτό να φτάσει στην Ιθάκη και να το βρεις.  Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, βρίσκομαι σε ένα νησί. Δεν ξέρω ποιος ζει εδώ, αλλά σύντομα θα μάθω.
Σ΄ αγαπώ
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΟΥ


Γιώργος Ζ. Α1
Τηλέμαχε και Πηνελόπη
Είμαι καλά εγώ, μην νοιάζεστε για μένα. Αν είστε καλά, περιμένετε και θα βρω τρόπο να επιστρέψω.
Οδυσσέας

Αντώνης Α1

Ραφαέλα Α3
Αγαπητή μου Πηνελόπη
Ξέρω πως έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τότε που σε είδα για τελευταία φορά. Ο γιος μας πια θα έχει ξεκινήσει να αναλαμβάνει  μερικές από τις ευθύνες του νησιού μας. Ελπίζω να είστε καλά. Θα γυρίσω σύντομα. Ποτέ δεν σας ξεχνάω. Το υπόσχομαι.
Οδυσσέας


Χριστίνα Α2
Πηνελόπη μου,
Μου λείπεις θέλω να γυρίσω πολύ να γυρίσω στην πατρίδα μου και περιπλανιέμαι στις θάλασσες . Έχω πεθυμήσει τον γιο μου . Όνειρο μου είναι να ξαναγυρίσω στην Ιθάκη, την αγαπημένη μου πατρίδα.



Δέσποινα Κ. Α1
Αγαπητή Πηνελόπη,
Θέλω να ξέρεις κι εσύ και ο γιός μας ότι είμαι καλά και θα έρθω στην Ιθάκη. Επίσης, θέλω να μου πεις αν ο γιος μας, εσύ και η πατρίδα μας είναι καλά. Ανυπομονώ να μου στείλεις πίσω.

Ίλια Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Κάνε υπομονή, μαζί με τον αγαπητό μας γιο. Τηλέμαχο. Πρέπει να διώξεις τους μνηστήρες, γιατί αυτοί δεν ενδιαφέρονται για σένα. Ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία που θα έχουν. Εγώ σε αγαπώ και θα επιστρέψω. Σου το υπόσχομαι. Έχω αναγκαστεί να κάτσω στο νησί της Καλυψώς, αλλά θα επιστρέψω σε σένα και τον Τηλέμαχο πολύ σύντομα. Πέρασα ένα δύσκολο ταξίδι και έχασα όλους τους συντρόφους μου. Πολλά χρόνια πέρασαν κι ελπίζω να με επιθυμείς ακόμη και να με αναγνωρίσεις. Ελπίζω, ακόμη, να φτάσει σε σένα αυτό το γράμμα και να το διαβάσεις.
Να θυμάσαι ότι σε αγαπάω πολύ
Οδυσσέας

Ελισάβετ Α3

Μιχάλης Λ. Α1
Αγαπητή Πηνελόπη
 Σου στέλνω αυτό το γράμμα για να σου πω ότι είμαι καλά και ότι σύντομα με την βοήθεια του θεών πιστεύω πως θα έρθω σύντομα κοντά σου.
Με αγάπη
Οδυσσέας

Ειρήνη Α2
Πηνελόπη, είμαι ο Οδυσσέας. Ελπίζω αυτό το γράμμα να έφτασε σε σένα και όχι σε ξένα χέρια. Είμαι καλά και είμαι ζωντανός. Έχει μέρες που περιπλανιέμαι στη θάλασσα. Δεν ξέρω που βρίσκομαι! Μη στείλεις κανέναν να με ψάξει και μην πεις σε κανέναν ότι είμαι ζωντανός. Ούτε στον Τηλέμαχο… Δεν χρειάζεται να ξέρουν. Αλλά σε λίγο καιρό θα γυρίσω στην Ιθάκη. Δεν ξέρω πότε θα γυρίσω, αλλά θα γυρίσω. Μέχρι τότε πες στον Τηλέμαχο να προσέχει το βασίλειο και σένα. Θα σε δω σύντομα.
Οδυσσέας



Χρύσανθος Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να έρθω. Θέλω να σου πω πως σ΄ αγαπάω.
Οδυσσέας


Μαρία Α1
Αχ αγαπημένη μου Πηνελόπη μου!
Μου λείπετε και θέλω να επιστρέψω αλλά δεν μπορώ. Στην σκέψη μου σας έχω, συνέχεια. Σας αγαπάω τόσο πολύ που δεν θέλω να σας χάσω.
Με αγάπη
Οδυσσέας
Ραφαήλ Α3

Σάββας Σ. Α3
Βασίλισσά μου, καταλαβαίνω τον πόνο σου που σε άφησα τόσο καιρό μόνη, εσένα και τον γιό μας, τον Τηλέμαχο.  Αλλά πολλά κακά μας βρήκαν εμένα, εμένα και τους συντρόφους μου, στο δρόμο  για το γυρισμό. Στοιχεία της φύσης και θεοί, όλοι εναντίον μας μάς αποτρέπουν το γρήγορο γυρισμό μας . Κάνε κουράγιο και υπομονή και στάσου αγέρωχή και δυνατή έως ότου επιστρέψω. Γιατί θα επιστρέψω, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η πατρίδα και η οικογένειά είναι αγάπες μεγάλες για εμένα και ξεχωριστές. Δεν σας ξεχνώ ποτέ, εσένα, το παιδί, εμάς και τον πατέρα μου, τον γερο-Λαέρτη.


Εύα Α3
(1)
Hello… IT’S ME! Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΙΜΑΙ ΠΗΝΕΛΟΠΗ!!!  Βρέθηκα σε ένα νησί… Που δεν ξέρω καν που είναι! Κι αυτή η Καλυψώ δεν με αφήνει να φύγω.! (Weeping Face)
Π+ Ο = Forever love
(2)
Πηνελόπηηηη! Δεν αντέχω άλλο εδώωωω! Πλιζ, στείλε καράβιαααααα. Η Καλυψώ δεν με αφήνει να κάνω βήμα.
Από τον Οδυσσέα σου (Καρδούλα)
(3)
Λοιπόν…. Φοβάμαι ότι δεν πήρες τα μηνύματά μου…. ‘Οπότε, τα γράφω άδικα-…. Άλλα όποιος και αν το δει αυτό, κάποιος να επικοινωνήσει!!!!
Τηλ: 69000000001
 Ψευδώνυμο: Πολυμήχανος Οδυσσέας


Ορέστης   Α3  
SOS, SOS!
Γεια σας είμαι ο Οδυσσέας, κατάγομαι από την Ιθάκη.  Η γυναίκα μου είναι η Πηνελόπη.  Έχω ένα γιο, τον Τηλέμαχο. Είμαι στην Ωγυγία, στο νησί της Καλυψώς. Με κρατάει αιχμάλωτο. Χίλιες φορές της έχω πει να με αφήσει να πάω στην Ιθάκη. Αλλά, όχι! Αυτή θέλει να με κρατήσει γιατί με θέλει δικό της. Εάν βρεθεί στα χέρια σου αυτό το χαρτί, να πας να φέρεις  βοήθεια. Φώναξε και τον Τηλέμαχο να ΄ρθει να βοηθήσει.  Σας παρακαλώ!!!
(Η αμοιβή είναι: 4 σπίτια και επιταγή αξίας 500 βοδιών)

Ραφαέλα Α3

Νίκος Δ. Α3
Πηνελόπη μου, αγαπημένη
Ξέρω ότι μια μέρα θα ξαναϊδωθούμε. Αν αυτό το μήνυμα δεν φτάσει στην Ιθάκη, παρακαλώ αυτόν που θα το βρει να το αποστείλει στο  Βαθύ της Ιθάκης, Οδός Κοδρικτώνος 30. Τέλος πάντων, μια παρανοϊκή νεράιδα με έχει φυλακίσει σε ένα νησί, επάνω στις Στήλες του Ηρακλέους, την περίφημη Ωγυγία ή Λεούντα όπως θα λέγεται σε καμιά τριχιλιαριά χρόνια (Προοικονομία). Έχω και έναν… [Συγγνώμη, Νίκο, δεν έβγαλα τι λες], μπορεί στην κυριολεξία να κινήσει ουρανό και γη για να με κρατήσει κοντά της. Ε, μα δεν πάει άλλο… Με ταΐζει, με ποτίζει , αλλά δεν μπορώ πια, θέλω να ξανανιώσω , πως το λένε, βρε αδελφέ!!! Λοιπόν, είμαι τα τελευταία εφτά χρόνια εδώ, αλλά μην ανησυχείς, θα το σκάσω. Σήμερα έφυγε η μέγαιρα για συνέδριο νεράιδων και θα την κοπανήσω πριν επιστρέψει.  Σου στέλνω αυτό το μήνυμα για να σου πω να μου ετοιμάσεις αυτές τις γιαπωνέζικες ταινίες με τα τέρατα ….. [Συγγνώμη, πάλι δεν έβγαλα τα γράμματα], αλλά και τις σειρές του Παπακαλιάτη.  Αυτά λοιπόν, από δω. See you!  Φίλα μου τον Τηλέμαχο.
  Με αγάπη. 
 Ο Οδυσσέας σου  
Υ.Γ. Έχω αλλάξει αριθμό. Στείλε μου μήνυμα στο παρακάτω τηλέφωνο, στο viber.
Bye. Θα τα πούμε από κοντά, αγαπημένη μου. Και, μην ανησυχείς, δεν είναι πιο όμορφη από σένα.
Για τελευταία φορά. Αντίο…



Νίκος Μ. Α1
Αγαπημένη Πηνελόπη
Δεν ξέρω αν αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε εσένα, αλλά άμα φτάσει θα ήθελα να σου πω ότι μου λείπεις πολύ. Μου λείπει και η πατρίδα μου και ο γιος μου και θέλω να γυρίσω, αλλά δεν μπορώ, με κρατάει η Καλυψώ. Ελπίζω όμως να της αλλάξουν γνώμη οι θεοί.
Με νοσταλγία
Οδυσσέας

Χρήστος Α1
13/4/793 π.Χ.
Αγαπημένη μου Πηνελόπη, κόρη του Ικάριου
Αν διαβάζεις εσύ τούτο το γράμμα, σε πληροφορώ ότι βρίσκομαι στο περίβρεχτο από θάλασσα και γεμάτο βλάστηση νησί της Καλυψώς παγιδευμένος. Εύχομαι να είστε καλά, εσύ και ο γιος μας, ο Τηλέμαχος. Επίσης, αν ανησυχείτε δεν πρέπει γιατί είμαι σώος κι αβλαβής . Όσον αφορά το γυρισμό μου,  οι θεοί αποφασίζουν και ο χρόνος θα δείξει εάν καταφέρω να γυρίσω στην Ιθάκη, πίσω σε εσάς που σας έχω πεθυμήσει, Αυτά, λοιπόν, είχα να σας πω για τώρα. Ελπίζω πάντως, κάποτε να μπορέσω να επιστρέψω στην αλησμόνητή μου Ιθάκη, για να σας διηγηθώ  όλες τις περιπέτειές μου από την άλωσης
ΤΗΣ
ΤΡΟΙΑΣ
Με πολύ αγάπη
Οδυσσέας, βασιλεύς της Ιθάκης


Ορέστης Α3

Βαρβάρα Α2
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Είμαι ζωντανός, θα επιστρέψω γρήγορα. Είμαι σε ένα νησί. Σας αγαπώ και μην ανησυχείτε. Σε λίγο καιρό θα είμαι κοντά σας. Μην το πεις στον Τηλέμαχο.
ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ
Ποτέ δεν θα σταματήσω να σας αγαπώ!



Γιώργος Μ. Α3
Αγαπητή μου Πηνελόπη
Μου λείπεις πάρα πολύ. Άργησα πολύ να έρθω και μάλλον θα αργήσω κι άλλο. Πέρασα τόσες περιπέτειες ελπίζοντας να βρω την πατρίδα μου, την οικογένειά μου, τον γιό μου να μεγαλώνει. Και  τώρα είμαι κολλημένος στο νησί της Καλυψώς. Τι να πω… Με θέλει τρελά!!!! Τόσο που δεν με αφήνει να φύγω!!! Συγγνώμη που αργώ.
   Τι κάνει ο γιος μας; Εγώ είμαι σε κατάσταση καλή και κακή. Οι σύντροφοί  μου   έχουν πεθάνει όλοι  δυστυχώς.  Κι εμένα με κρατάει δυστυχώς  η Καλυψώ και δεν θα με αφήσει εύκολα, παρά μόνο με τη βοήθεια των θεών!!!! Το καλό είναι ότι εδώ είναι πολύ ωραία.  Όμορφο νησί με πολλά δέντρα και φρούτα!
   Για αυτό είναι δύσκολο να φύγω, για δύο λόγους: Με κρατάει το νησί και είναι πολύ ωραία, και η ίδια και το νησί της.  Δεν ξέρω πως συγκρίνει εμένα, έναν απλό άνθρωπο , με τον εαυτό της, κόρη θεού.
Θα επιστρέψω
Ακόμα κι αν αργήσω…
Με αγάπη
Οδυσσέας

Χρήστος Α1

Μανώλης Γ. Α2
Πηνελόπη μου. Είμαι ζωντανός. Σε λίγο φτάνω στην Ιθάκη. Θα προσπαθήσω μέχρι τότε να σου γράφω συχνά. Αλλά μην πεις τίποτα στον Τηλέμαχο.



Δημήτρης Κ. Α1
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Εύχομαι να είσαι καλά. Να προσέχεις τους μνηστήρες και να φροντίζεις τον Τηλέμαχο.  Είναι πονηροί και κακοί και μπορεί να προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.  Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω και να έπαιρνα την βασιλεία. Είμαι φυλακισμένος σε ένα νησί. Εύχομαι να είσαι ευτυχισμένη.
Ο αγαπημένους σου Οδυσσέας



Δημήτρης Γ.  Α1
Αγαπητή μου Πηνελόπη
Είμαι σε ένα νησί, αλλά δεν ξέρω πως λέγεται.  Έχω χάσει τους συντρόφους μου και είμαι μόνος. Αλλά μη φοβάσαι, θα προσπαθήσω να γυρίσω. Εσύ πως είσαι; Ο Τηλέμαχος τώρα θα έχει μεγαλώσει και ψηλώσει.  Νομίζω θα κοντεύει πια τα 20 και δεν θα με θυμάται μάλλον. Εύχομαι να μην σας έχει κάνει κανείς τίποτα… Να με περιμένετέ…
Με αγάπη
Οδυσσέας


Ελισάβετ Α3
Πηνελόπη μου,  μην ανησυχείς για μένα. Θα γυρίσω σύντομα πίσω. Πες το και στο γιο μας, τον Τηλέμαχο.
Γεια σου

Κατερίνα Κ.  Α2

Σάββας Σ. Α2
Θα επιστρέψω. Να είστε όλοι καλά.
Οδυσσέας
(2)
Θα γυρίσω σύντομα. Θα με βρείτε ξαφνικά μπροστά σας.
(3)
Αν πεθάνω. Ο Τηλέμαχος να αναλάβει την εξουσία για πάντα.
(Θα με βρείτε στο νησί της  Καλυψώς. Θα προσπαθήσω να το σκάσω)
(4)
Είστε καλά; Ο Οδυσσέας είμαι. Ο αληθινός Οδυσσέας. Δεν έχω πεθάνει. Είμαι ζωντανός. Θα γυρίσω. Υπόσχομαι ότι θα γυρίσω. Το υπόσχομαι.



Ζαχαρίας Α2
Αθηνά, σε παρακαλώ βοήθησέ με να γυρίσω στην Ιθάκη. Γιατί έχω να δω την αγαπημένη Πηνελόπη είκοσι χρόνια. Και τον μικρό μου Τηλέμαχο, που τώρα θα είναι παλληκάρι. ..
 Επίσης, αν δεχτείς την πρόταση μου, μην αφήσεις τους μνηστήρες να παντρευτούν τη γυναίκα μου.
   Αν με βοηθήσεις θα σου φτιάξω ένα τεράστιο άγαλμα, που θα είναι ψηλό όσο ο Όλυμπος.

Ραφαέλα Α3

Αντώνης Α1
Τηλέμαχε και Πηνελόπη
Είμαι ο Οδυσσέας και έχω παγιδευτεί σε ένα έρημο νησί. Οι σύντροφοί μου έχουν όλοι πεθάνει, από όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.  Αν μπορέσεις στείλε ένα καράβια κρυφά από τους μνηστήρες να με ψάξουν. Το νησί είναι από την μεριά που δύει  ο ήλιος.
Η Αθηνά με ειδοποίησε για τους μνηστήρες.
Οδυσσέας.


Άγγελος Κ. Α3
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Σου στέλνω αυτό το μήνυμα από ένα μακρινό νησί.  Περίμενε λίγο ακόμη να φτιάξω μια σχεδία για να έρθω. Γιατί όταν ταξιδεύαμε, ο Ποσειδώνας έστειλε μεγάλο κύμα και όλοι οι άλλοι πέθαναν, μόνον εγώ είμαι ακόμα ζωντανός. Περίμενε λίγες ακόμα μέρες. Ο γιός μας ελπίζω να είναι καλά. Όσα για μένα, είμαι καλά, μη φοβάσαι, έχω ό,τι χρειάζομαι. Ελπίζω να έρθω σύντομα.
Με αγάπη
Ο άντρας σου


Ελεάννα Α3
Πηνελόπη, είμαι ακόμα στο νησί. Ανυπομονώ να έρθω πίσω στην πατρίδα.  Αλλά με την Καλυψώ να με κρατάει εδώ είναι αδύνατο.  Αλλά θα τα καταφέρω.  Κουράγιο, Πηνελόπη, και θα γυρίσω.  Πες στον Τηλέμαχο να μην ανησυχεί…
Και αν πάθω τίποτα είμαι σίγουρος ότι μπορεί να με αναπληρώσει και να σταθεί άξιος.  Να ξέρετε, μόνο κουράγιο θέλει… Και θα είμαι εκεί να συνεχίσουμε μαζί…
Ο άντρας σου
Οδυσσέας
Ίλια Α3
Μανώλης Τσ.  Α1
Αγαπημένη μου Πηνελόπη
Είμαι παγιδευμένος στο νησί της Καλυψώς. Νοιώθω μόνος. Οι σύντροφοί μου χάθηκαν όλοι. Πέρασα πολύ δύσκολα, όλα αυτά τα χρόνια και σκεφτόμουνα συνέχεια μόνο εσένα και τον Τηλέμαχο.  Ελπίζω να γυρίσω σύντομα στην Ιθάκη και στην υπέροχή μας οικογένεια. Ξέρω πως δεν με έχεις ξεχάσει και με σκέφτεσαι ακόμα. 



Κι επειδή ο Οδυσσέας ήταν τζέντελμαν, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την Καλυψώ όταν τελικά άναχώρησε, όπως  δηλώνει το παρακάτω μήνυμα... 

Εμμανουέλλα Α1
Αγαπημένη μου Καλυψώ,
Ευχαριστώ για όλα. Πρέπει όμως να φύγω. Μου λείπει η  Πηνελόπη, η πατρίδα μου και ο γιός μου. Ευχαριστώ που μου έδωσες φαγητό ,και στέγη,  και την συντροφιά σου.  Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που έκανες για μένα. Η καρδιά μου, η ψυχή μου και η λογική μου με τραβούν στην Ιθάκη.



Άντε κι ένας πίνακας να γιορτάσουμε το ευτυχές τέλος
Odysseus and Penelope by Francesco Primaticcio (1563)

Υ. Γ. : Plot twist



2 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

πάρα πολύ ωραίο κύριε Βενιζελέα.....ελπίζω του χρόνου να έχουμε και πάλι εσάς και να μας κάνετε κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες.....

Kakos Lykos είπε...

Τα μπράβο ταιριάζουν σε σας... Για του χρόνου, όλο και κάτι θα κάνουμε, δεν μπορεί...