Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

What if: O Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια για την Ελένη.

  Στην σημερινή ανάρτηση εγκαινιάζεται στο Afterschoolbar  η σειρά What if ( αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί κιόλας...) Τα εγκαίνια ανέλαβαν οι μαθητές του Γ1 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και ο Τεύκρος. Αχ, ο καημένος ο Τεύκρος...
    Σαν να μην του έφταναν όσα πέρασε (πόλεμος στην Τροία, θάνατος του αδερφού του, εξορία από τον πατέρα του, περιπλάνηση, κίνδυνος να τον σφάξει στο γόνατο ο Θεοκλύμενος), τον περιλάβαμε μετά κι εμείς... του λιναριού τα πάθη έπαθε... Απλώς αγγελιαφόρος, σου λέει, όχι τραγικός ήρωας,  δευτερεύον πρόσωπο, όχι ιδιαίτερα έξυπνος, επιφανειακός κτλ κτλ...
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, ώστε να μην  του τραγουδήσει η Ελένη "Εγώ καλά σου τα ' λεγα και τ' άκουγες  παράλογα";
Τα παιδιά του Γ1 έχουν τη λύση.... 
Είπαμε λοιπό, να του αλλάξουμε λίγο το ρόλο και  να τον βοηθήσουμε να περάσει από την άγνοια στη γνώση ώστε καταστεί πια ανεπιφύλακτα τραγικός ήρωας . Τον Ευριπίδη, με βάση το πώς διαχειριζόταν του αρχαίους μύθους, δεν νομίζω να τον πειράζει... Στο κάτω κάτω αυτός τον έστειλε στην Αίγυπτο...

Γιάννης Ρ.
   Πιστεύω πως η Ελένη θα τον έπειθε πως ήταν η πραγματική και δεν θα έκανε κάποια πράξη χωρίς να σκεφτεί πχ να την σκοτώσει. Θα την καταλάβαινε και ίσως να την βοηθούσε να την επιστρέψει στην Ελλάδα. Επίσης ο Τεύκρος θα την βοηθούσε να βρει και τον Μενέλαο ο οποίος όπως ξέρουμε μερικοί τον νομίζουν πεθαμένο και άλλοι ζωντανό. Θα προσπαθούσε να έβρισκε το δίκιο της η Ελένη προσπαθώντας να ξεπληρώσει το χρέος της-που την βοήθησε να φύγει  από την Αίγυπτο -ο Τεύκρος. Στην Ελλάδα φυσικά θα είχε να αντιμετωπίσει πολλούς επειδή την θεωρούν υπεύθυνη για ότι έχει συμβεί.

Σταυρούλα
    Η γνώμη μου είναι πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια ,ότι ο πόλεμος της Τροίας έγινε για ένα είδωλο και όχι γα την πραγματική Ελένη, τότε ίσως και να μην το πίστευε στην αρχή άλλα στην συνέχεια μάλλον θα ξαφνιαζόταν τόσο πολύ που θα της επιτέθηκε όμως δεν θα την σκότωνε γιατί εμφανίστηκε ο Ερμής και  την προστάτεψε ώσπου ο Τεύκρος να τα παρατήσει και έφυγε. Κατόπιν ο Ερμής την αποχαιρέτισε και έφυγε αφήνοντας την στην Αίγυπτο να περιμένει τον Αγαμέμνονα αν έρθει. Και έτσι πιστεύω ότι θα εξελισσόταν η ιστορία αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια.

Νεκταρία
Αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια ότι η γυναίκα που μιλούσε  ήταν η αληθινή Ελένη πιστεύω πως  θα την απήγαγε από το βασίλειο του Θεοκλύμενου και θα την πήγαινε πρώτα να την δουν οι Έλληνες και οι Τρώες για να τους αποδείξει  πως τόσα χρόνια πολεμούσαν για ένα είδωλο δηλαδή πως τόσες ζωές χάθηκαν για το τίποτα. Παράλληλα της απαγωγής ο Θεοκλύμενος επιστρέφει στο παλάτι του ελπίζοντας να βρει την ωραία Ελένη για να κανονίσουν τον γάμο τους. Αφού έχει ψάξει σε κάθε γωνία του παλατιού και δεν έχει βρει ακόμα την Ελένη, ο Θεοκλύμενος οργισμένος στέλνει άνδρες να την ψάξουν και να μην  γυρίσουν ώσπου να του την πάνε. Ωστόσο ο Τεύκρος ξανασκέφτηκε και δεν σκόπευε  να παραδώσει την Ελένη στα χέρια του Πάρη αλλά να την κρατήσει ως αφορμή για να πάρει το αίμα του πίσω. Ο Τεύκρος έχει φυλακισμένη την Ελένη για έξι χρόνια ,  στεναχωρημένη η Ελένη έφτιαχνε σενάρια με το μυαλό της ανησυχώντας για τον Μενέλαο ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια μπορεί κάποια στιγμή να πέρασε  από την Αίγυπτο και αν ήταν εκεί να έβρισκε την ευκαιρία να του μιλήσει και να την συγχωρούσε. Αυτά τα έξι  χρόνια ο Τεύκρος γοητευμένος από την ωραία Ελένη άρχισε να την βλέπει  με άλλο μάτι και της είπε πως εάν δεχόταν να τον παντρευτεί θα την ελευθέρωνε και θα ζούσαν ειρηνικά. Η απάντηση της Ελένης ήταν θετική  αλλά με έναν βασικό όρο αν της έφερνε μπροστά της πεθαμένο τον Μενέλαο μόνο τότε θα δεχόταν να τον παντρευτεί. Στην Αίγυπτο από την πλευρά του Θεοκλύμενου αυτά τα έξι χρόνια είχε βάλει λιτούς και δεμένους να ψάξουν σε όλη την Ελλάδα για την Ελένη αφού μετά το είχε ανακοινώσει και ως διαταγή για όλο το βασίλειο και οποίος  του την έπαιρνε η ανταμοιβή του θα ήταν να πάρει πολλά χρήματα και μια καλή θέση στο παλάτι του αφού θα του είχε πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη , η τιμωρία της Ελένης θα ήταν ο αργός θάνατος .Από την άλλη πλευρά ο Τεύκρος ήταν αποφασισμένος να ψάξει κάθε πέτρα στον πλανήτη προκειμένου να βρει τον Μενέλαο αν τον έβρισκε ζωντανό θα τον σκότωνε εν ψυχρό. Η Ελένη ακούγοντας ότι ο Τεύκρος είχε ξεκινήσει την διαδικασία της έρευνας ήθελε να αυτοκτονήσει άλλα δεν είχε τρόπο και έτσι ξεκίνησε να μην τρώει και να μην πίνει τίποτα με αποτέλεσμα μετά από έναν μήνα να πεθάνει . Ο θάνατος της Ελένης συγκλόνισε τον Τεύκρο και ανακοίνωσε πλέον αφού δεν είχε κανένα νόημα ότι είχε συμβεί. Ο  Τεύκρος μετά την ανακοίνωση παθαίνει κατάθλιψη και αυτοκτονεί. Τα νέα έφτασαν και στα αυτιά του Θεοκλύμενου ο οποίος είχε πάθει σοκ και την επόμενη ημέρα τον βρήκαν νεκρό, ο θάνατός του ήταν φυσικός .  
 THE END!

Κατερίνα
    Αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια σχετικά με την Ελένη, το έργο θα εξελισσόταν διαφορετικά. Αρχικά, μπορεί ο Τεύκρος να μην ήθελε να πιστέψει την Ελένη ακόμα και τότε, γιατί αυτή η αλήθεια θα τον έκανε να καταλάβει ότι όλα όσα συνέβησαν, ο πόλεμος, ο θάνατος του αδερφού του και ο εξορισμός του από την πατρίδα του, βασίζονταν σε ένα ψέμα. Κι έτσι θα γινόταν τραγικό πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, αν πίστευε την Ελένη, ίσως την σκότωνε έτσι ώστε να λατρευτεί από τους υπόλοιπους Έλληνες και να επιστρέψει στην πατρίδα του ως βασιλιάς, τιμώμενος από τους Έλληνες, που μισούσαν την Ελένη, και κυρίως από τον πατέρα του.
    Αλλά με αυτόν τον τρόπο το έργο θα τελείωνε χωρίς αρχή, μέση και τέλος και χωρίς πρωταγωνιστή. Επομένως δεν θα ήταν δραματουργικά ορθό (να μάθει την αλήθεια ο Τεύκρος), αφού αυτό  θα έκανε την Ελένη να σκοτωθεί.

Μάνος
    Πιστεύω πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια θα εξελισσόταν τα πράγματα άσχημα για την Ελένη. Γιατί μόλις ο Τεύκρος καταλάβαινε πως αυτή ήταν η Ελένη θα ξαναέβγαζε το τόξο του για να τη σκοτώσει. Αλλά αν η Ελένη προλάβαινε να του εξηγήσει ήρεμα τι ακριβώς είχε συμβεί ο Τεύκρος θα καταλάβαινε και θα της ζητούσε συγγνώμη. Επίσης, θα της πρόσφερε βοήθεια να φύγει από την Αίγυπτο. Η Ελένη όμως είχε δηλώσει πως περίμενε τον άντρα της να έρθει και να τη σώσει, αλλά πια δεν ήταν σίγουρη αν ζούσε. Ο Τεύκρος τελικά το σκέφτηκα και της πρότεινε να πάνε μαζί στη μάντισσα Θεονόη για να ρωτήσει και η Ελένη και να μάθει την αλήθεια για τον άντρα της, το Μενέλαο.

Βασιλεία
   Εγώ πιστεύω πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια, θα πίστευε ότι η Ελένη δεν φταίει για όλα αυτά. Έπειτα, θα πήγαιναν μαζί ο Τεύκρος και η Ελένη στον Μενέλαο θα του έλεγαν την αλήθεια, αυτός θα πίστευε την Ελένη κι έτσι θα ζούσαν πάλι μαζί.

Γιώτα
     Πιστεύω πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια, ότι αυτή που αντίκριζε ήταν η πραγματική Ελένη, θα προσπαθούσε να μάθει όλη την υπόλοιπη αλήθεια   για τη ζωή της και θα της ζητούσε εξηγήσεις για το ποια ήταν αυτή στην Τροία και πως γίνεται να είναι ταυτόχρονα και στην Αίγυπτο και στην Τροία . Όταν ο Τεύκρος θα μάθαινε όλη την αλήθεια θα την έπαιρνε και θα την πήγαινε στο Μενέλαο ώστε να μάθει κι αυτός την αλήθεια. Όταν Ο Θεοκλύμενος θα γυρνούσε και θα έβλεπε την Ελένη να λείπει θα έστελνε τους άντρες της να ψάξουν να την βρουν. Ο Μενέλαος , μόλις θα αντίκριζε την Ελένη και του έλεγε την ιστορία της, δεν θα την πίστευε και θα νόμιζε ότι τον κοροϊδεύουν. Τότε η Ελένη από τη στεναχώρια της θα πέθαινε. Ο Μενέλαος μετά από καιρό θα καταλάβαινε ότι ήταν η πραγματική Ελένη. Πιστεύοντας ότι αυτός ευθύνεται για το θάνατο της γυναίκας του σκοτώνεται. Ο Θεοκλύμενος όταν μαθαίνει πως η Ελένη είχε πεθάνει στεναχωριέται και αποφασίζει κι αυτός να βάλει ένα τέλος στη ζωή του. Ο Τεύκρος στο μεταξύ, συνεχίζει να επιδιώκει το σκοπό που είχε και ψάχνει να βρει ξανά τη μάντισσα Θεονόη για να πάρει τις μαντείες που ήθελε ν μάθει.

Νίκος
   Πιστεύω πως σε περίπτωση που ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια για την Ελένη η τραγωδία θα άλλαζε εντελώς.  Ο Τεύκρος μόλις άκουγε την φριχτή αλήθεια, πως η πραγματική Ελένη ήταν αυτή που αντικρίζει μπροστά του, θα έβγαζε το τόξο και με την οργή που θα τον είχε συνεπάρει θα την σκότωνε.
    Ύστερα θα διέδιδε το γεγονός αυτό παντού για να τον τιμήσουν όλοι οι Έλληνες και ίσως θα τον έκαναν βασιλιά της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτών θα ήταν να μην πάει τελικά στην Κύπρο όπως του είχε υπαγορεύσει ο θεός Απόλλων κι έτσι θα  ακολουθούσε η τίσις. Έτσι, πρωταγωνιστής της τραγωδίας θα ήταν ο Τεύκρος κι όχι η Ελένη. Έτσι όλα τα σημεία δράσης της τραγωδίας θα ήταν γύρω από το πρόσωπο του Τεύκρου και το μάθημα θα κάναμε σήμερα θα λεγόταν λογικά «Τεύκρος», αν βέβαια ήταν τόσο επιτυχημένη τραγωδία κι είχε γραφεί από τον Ευριπίδη .
[Κι εγώ θα σας έβαζα εργασία «τι πιστεύετε ότι θα γινόταν αν ο Τεύκρος ΔΕΝ είχε σκοτώσει την Ελένη, ε;»]

Ζωή
   Στο κείμενο του Ευριπίδη, ενώ βρισκόμαστε στον πρόλογο, έχουμε τη συνάντηση του Τεύκρου και της Ελένης. Ο Τεύκρος ενώ έχει μπροστά στα μάτια του την αλήθεια, «τυφλώνεται»  από αυτό που εκείνος θεωρεί αληθινό. Ενώ βλέπει την Ελένη, αποδίδει την όψη της σε μια άλλη γυναίκα που μοιάζει της Ελένης. Όταν φεύγει από τη σκηνή, παραμένει στο μυαλό του η πλαστή αλήθεια που δημιούργησε ο ίδιος. Τι θα  γινόταν όμως αν ο Τεύκρος καταλάβαινε την αλήθεια. Σίγουρα, οι συνέπειες θα ήταν αδιαμφισβήτητα μεγάλες. Η Ελένη θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί από τον Τεύκρο. Θα μπορούσε να την έσερνε επίσης, πίσω στην Ελλάδα εξευτελίζοντάς την και ποιος ξέρει… Ίσως να τον άφηναν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Θα μπορούσε να συνέβαινε και το άλλο, η Ελένη να έτρεχε να σωθεί από τα χέρια του Τεύκρου ενώ εκείνη την ώρα θα επέστρεφε ο Θεοκλύμενος. Ποια θα ήταν η αντίδραση του Θεοκλύμενου απέναντι σε έναν άγνωστο άντρα που θα κυνηγούσε την γυναίκα που είχε ερωτευτεί και κυρίως Έλληνα; Να το σκοτώσει. Θάνατος. Η έξοδος του Τεύκρου θα ήταν το ίδιο θεαματική όσο και η είσοδός του. Κι έπειτα από αυτό; Η Ελένη, πονεμένη από τις τύψεις, θα έπαιρνε την απόφαση, μετά από πολύ καιρό, της αυτοκτονίας. Βέβαια, ο θάνατος της Ελένης δεν θα μπορούσε να γίνει τόσο σύντομα, γιατί αυτό θα σήμανε το τέλος του έργου.

Βύρων  
   Πιστεύω πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια για την Ελένη, αμέσως θα επέστρεφε στην Ελλάδα για να  εξηγήσει στους Έλληνες τι έγινε στην πραγματικότητα. Όμως, πιστεύω, οι θεοί και πάλι θα επενέβαιναν και θα τον εμπόδιζαν. Ίσως ο Ποσειδώνας να του έστελνε μια ισχυρή καταιγίδα  και να τον έπνιγε. Έτσι η αλήθεια δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ και το δράμα θα συνεχιζόταν.

Γιάννης Δ.
   Εγώ πιστεύω πως όταν  ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια θα είχε παραξενευθεί και δεν νομίζω ότι θα το πίστευε στην αρχή. Νομίζω πως δεν το έπαινε  αρνητικά και πως θα τσατιζόταν αλλά αφού θα έβλεπε πως έχει αλλάξει τόσο πολύ σίγουρα θα την βοηθούσε. Πρώτα θα την βοηθούσε να βρει τον άνδρα της και να σιγουρευτεί, να δει  αν σκοτώθηκε-πεθανε.Και δεύτερον νομίζω πως θα την βοηθούσε να γυρίσει κρυφά στην Σπάρτη και έτσι σιγά σιγά με τον καιρό - εξαρτάται αν την κακολογούν - να εμφανιστεί με την Βοήθιο του να δει τα αδέλφια της και την οικογένεια της.

Αποστόλης
   Αρχικά ο Τεύκρος εάν μάθαινε την αλήθεια θα εξοργιζόταν, θα ξεσπούσε στην Ελένη και ίσως να τις απειλούσε την ζωή με βίαιο τρόπο και ίσως θα την σκότωνε. Έπειτα θα ειδοποιούσε τους Αχαιούς ενώ ο Βασιλιάς Πρωτέας θα ζωντάνευε και  θα προστάτευε την κακομοίρα, τραγική ηρωίδα Ελένη με κάθε τρόπο, εάν δεν την είχε σκοτώσει ο Τεύκρος και την είχε αφήσει ζωντανή.
       Οι Αχαιοί βιαστικοί θα προετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Αίγυπτο με τη βία, θα έκαναν λεηλασίες και θα σκότωναν όλους τους κατοίκους της. Τέλος θα είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν την Ελένη χωρίς να ξέρουν το δίκιο και όλα θα είχαν τελειώσει. 
Τζούλια
    Πιστεύω πως αν ο Τεύκρος μάθαινε την αλήθεια για την Ελένη, ίσως προσπαθούσε να την σώσει και να την πάρει μαζί του, λέγοντας τα ψέματα ότι θα τη βοηθήσει να βρει τον Μενέλαο και να καθαρίσει το όνομά της. Και όταν επέστρεφε στην Ελλάδα  θα την παρέδιδε για να τιμωρηθεί για όσα έγιναν εξαιτίας της. Επίσης, ο Τεύκρος θα ήταν πολύ νευριασμένος και αναστατωμένος διότι είχε την αλήθεια μπροστά του και δεν την έβλεπε.

Ειρήνη
   Αν η Ελένη αποκάλυπτε την πραγματική της ταυτότητα. ο Τεύκρος θα σκεφτόταν πρώτα να τη σκοτώσει. Αλλά αφού έβλεπε πόσο καλή και τίμια ήταν η πραγματική Ελένη θα την ρωτούσε πως έγιναν τα πράγματα και ήρθε στην  Αίγυπτο. Ακόμα, θα την ρωτούσε τι έκανε τόσα χρόνια εκεί και γιατί δεν σκέφτηκε ποτέ να γυρίσει για να αποκαλύψει ποια πραγματικά ήταν. Αργότερα, πιστεύω, θα την βοηθούσε να φύγει από εκεί και να βρει τον αγαπημένο της.
    Αλλά αφού θα πήγαιναν να το σκάσουν, θα τους ανακάλυπτε κάποιος Αιγύπτιος και θα τους «κάρφωνε» στον βασιλιά. Έτσι ο Τεύκρος θα σκοτωνόταν άδικα, και αυτός για την Ελένη.
   Μετά η Ελένη θα ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει από την στεναχώρια της. Αλλά θα ερχόταν ο Μενέλαος να την πάρει. Αφού θα κατάφερναν να φύγουνε από κει, η Ελένη θα πρότεινε να μην γυρίσουν στην Ελλάδα, γιατί εκεί όλοι θα ήθελαν να τη σκοτώσουν και δεν θα ζούσαν ποτέ ευτυχισμένοι. Έτσι, θα αποφάσιζαν να πάνε μακριά, εκεί όπου κανένας δεν μπορούσε να τους βρει και να τους βλάψει.
   Μετά από εφτά χρόνια η Ελένη και ο Μενέλαος θα είχαν φτιάξει ένα δικό τους βασίλειο, μακριά από όλα τ’ άλλα. Θα είχαν κάνει δική τους οικογένεια και θα ζούσαν ευτυχισμένοι.

Σταμάτης 
Πιστεύω ότι εάν  ο Τεύκρος μάθαινε ότι μπροστά του είδε την γυναίκα η οποία έφερε όλον αυτόν το χαμό, θα έβγαζε κατευθείαν ένα βέλος για να την σκοτώσει. Η Ελένη όμως θα προσπαθούσε να τον ηρεμήσει και να του εξηγήσει τα πάντα. Δηλαδή να του πει όλη την αλήθεια. και ότι δεν έφταιγε για αυτόν το χαμό. Απλώς, η ομορφιά της παρέσυρε όλους τους Τρωαδίτες και τους Αχαιούς. Ο Τεύκρος θα προσπαθήσει να καταλαβει πως νιώθει η Ελένη και θα προσπαθούσε να τη βοηθήσει και να πει στους Αχαιούς ότι δεν έφταιγε αυτή. 

"Ελένη μου, χίλια συγγνώμη που σε κακολογούσα! Δεν ήξερα..."

Βέβαια, αυτή η εκδοχή δεν ταίριαζε στον Ευριπίδη κι έτσι διάλεξε  η Ελένη να  πει
"έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δεν δώσαμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: