Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ολοκαύτωμα: Η μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας

   Αν η φρίκη είχε όνομα, θα την λέγαν "Ολοκαύτωμα".

  Δεν είναι ότι για πρώτη φορά άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζικά εξαιτίας της θρησκείας, της εθνικότητας ή της ιδεολογίας τους. Δυστυχώς, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Οι Ρωμαίοι που κατεδίωκαν τους Χριστιανούς, οι Χριστιανούς που κατεδίωκαν τους ειδωλολάτρες, η εξαφάνιση των Πατσενέγγων μετά την ήττα τους από τους Βυζαντινούς, οι μολυσμένες κουβέρτες με τις οποίες άποικοι εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους, η Ιερά Εξέταση, η Νύχτα τους Αγίου Βαρθολαμαίου, η γενοκτονία των Αρμενίων και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Και μεταγενέστερα  παραδείγματα, δυστυχέστερα, δεν λείπουν: Οι σφαγές τού Πόλ Ποτ στην Καμπότζη, η προπάθεια αλληλοεξόντωσης των πρώην Γιουγκοσλάβων, οι σφαγές στη Ρουάντα και το Μπουρουντί και το ανοσιούργήματα των ίδιων των Ισραηλινων΄στην Παλαιστίνη τα πλέον χαρακτηριστικά...
Όπου οι άνθρωποι γίνονται μάζα...
  Είναι ότι για πρώτη φορά εκπόνηθηκε εν ψυχρώ ένα τέτοιο αποτρόπαιο σχέδιο και εκτελέστηκε με τόσο μεγάλη, ανατριχιάστική θα λέγαμε, μεθοδικότητα και σχολαστική οργάνωση, σε τόσο μεγάλη έκταση και για τόσο πολύ χρόνο, για την επιτυχία του οποίου συνεργάστηκαν άνθρωποι μορφωμένοι και κορυφαίοι στις επιστήμες τους. Το ακόμα τραγικότερο ήταν  "δικαιολογία" που επικαλέστηκαν άπαντες, ότι ακολουθούσαν εντολές.
...οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως μάζα.
Έχουμε και λέμε:
200.000 Γερμανοί με σωματικές αναπηρίες, παραμορφώσεις, ψυχικές ασθένειες, νοητική υστέρηση.
Πάνω από 100.000 Γερμανοί που είχαν χαρακτηριστοί "΄εχθροί του κράτους" (κομμουνιστές, συνδικαλιστές, διανοούμενοι και  άλλοι)
Ρόδος. Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
9.500.000 αιχμάλωτοι Σοβιετικοί στρατιώτες ή πολίτες κατακτημένων περιοχών (Ρώσοι, Λευκορώσοι, Ουκρανοί)
Τουλάχιστον 220.000 Τσιγγάνοι .
330.000 Σέρβοι της Κροατίας από τους εθνικιστές/φασίστες Κροάτες "Ουστάζι", οι οποίοι ήταν συνεργάτες των Γερμανών.
6.000.000 Εβραίοι από όλη την Ευρώπη.
2.000.000 Πολωνοί.
Καθολικοί και προτεστάντες κληρικοί που ήταν αντίθετοι στην θηριωδία .
Τουλάχιστον 15.000 Γερμανοί ομοφυλόφιλοι.
2.000 Μάρτυρες του Ιεχωβά.
80.000 Ελευθεροτέκτονες από όλη την Ευρώπη.
7.000 Ισπανοί Δημοκρατικοί.
Αφρικανοί και Ασιάτες που ζούσαν στην Γερμανία, ακαθόριστος αριθμός.
  Όλα αυτά από ανθρώπους οι οποίοι θεωρούσαν ότι ανήκουν σε μια φυλή ανώτερη. Αντιλαμβάνεσθε το οξύμωρον;
Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί της καταμέτρησης αναφέρονται μόνό στην  μαζική  και οργανωμένη εξολόθρευση με ποικίλους τρόπους (ιατρικά πειράματα, ευθανασία, στατόπεδα θανάτου, εκτελέσεις, πορείες θανάτου κτλ) ανθρώπων εξαιτίας  κάποιου στοιχείου της ταυτότητας τους. Με άλλα λόγια δεν προσμετρώνται σεξουαλικά εγκλήματα, εκτελέσεις αμάχων για αντίποινα, παράπλευρες απώλειες αμάχων κ.τ.λ..

  Πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν βασιστεί στο Ολοκαύτωμα.  Μια μικρή αναφορά θα έπρεπε απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω:
 "Η λίστα του Σίντλερ" - Του Στήβεν Σπίλμπεργκ.
Χίλιοι περίπου Πολωνοί Εβραίοι διασώζονται από το Ολοκαύτωμα, όταν ο Γερμανός επιχειρηματίας Σίντλερ τους προσλαμβάνει τάχα ως εργάτες στα εργοστάσια του. Όταν μεταφέρονται εκ παραδρομής στο Άουσβιτς, κινεί γη και ουρανό για να τους γλυτώσει. Την τελευταία στιγμή το τρένο αναχωρεί χωρίς να τους ξεφορτώσει  (Είναι το μόνο τρένο που έφυγε ποτέ γεμάτο από το Άουσβιτς) και ο θεατής αισθάνεται την απαραίτητη, μετά τον έλεο και το φόβο, κάθαρση. Για λίγο μόνο, καθώς μετά επιστρέφει στην ενοχή αντιλαμβανόμενος ότι αυτοί ξεφύγαν τον θάνατο. Κάποια εκατομμύρια  άλλοι όμως δεν έφυγαν ποτέ από κει.

Η Εκλογή της Σόφη - Του Άλαν Πάκουλα
Μετά την λήξη του πολέμου, μια  Γερμανίδας επιζήσασα του Ολοκαυτώματος αγωνίζεται να ξεπεράσει την φρίκη που έζησε και τις ενοχές για την εκλογή που εξαναγκάστηκε να κάνει.
Ποιά εκλογή; Η ηθοποιός Μέριλ Στριπ που υποδύθηκε την βασική ηρωίδα αρνήθηκε να γυρίσει δεύτερη φορά την σχετική σκηνή της εκλογής στην οποία αναφέρεται  η ταινία, επείδη το ψυχολογικό κόστος  που της προκαλούσε ήταν μεγάλο.

Η ζωή είναι ωραία - Του Ρομπέρτο Μπενίνι
Ένας Ιταλοεβραίος σερβιτόρος στήνει ένα παιχνίδι για να γλυτώσει την ζωή του γιού τουαλλά και για  προφυλάξει την ψυχή απο τραύματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η επίγνωση την φρικτής πραγματικότητας του στρατόπεδου συγκέντρωσης.

Ο Πιανίστας - Του Ρομάν Πολάνσκι
Ένας διάσημος Πολωνός πιανίστας γλυτώνει την τελευταία στιγμή την μεταφορά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και προσπαθεί να επιβιώσει κρυμμένος στην εχθρική, κατεχόμενη από τους Γερμανούς Βαρσοβία.

Το Ολοκαύτωμα - Του Μάρβιν Τσόμσκι

Τηλεοπτική μίνι σειρά που παρουσιάζει τις περιπέτειες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μιας οικογένειας και την εξόντωσή του μεγαλύτερου μέρους αυτών.
Έχω κι εγώ μια τέτοια φωτογραφία από τα μαθητικά μου χρόνια.
  Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για ένα κορίτσι που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει, την Άννα Φρανκ της οποίας το ημερολόγιο απ0τελεί και πρέπει να αποτελεί "κτήμα ες αει" της ανθρωπότητας. Η Άννα Φρανκ έγραφε το ημερολόγιο της τον καιρό που κρύβοταν στο Άμστερνταμ με την οικογένειά της για να αποφύγουν την μεταφορά στα στρατόπεδα θανάτου και την εξόντωσή τους. Τελικά, προδόθηκαν, μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς όπου η Άννα πέθανε σε ηλικία 16 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: