Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το "τέλος" του Ερωτόκριτου...

Όχι αυτό που έγραψε ο Βιτσέντζος Κορνάρος αλλά αυτό που έδωσε το Γ1 Γυμνασίου Παραδεισίου. Επειδή όλα τα παραμύθια τελειώνουν με τον γάμο των δύο ερωτευμένων ηρώων, τα παιδιά φαντάστηκαν τι θα μπορούσε να ακολουθεί μετά τον γάμο του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, μετά από αυτό το "Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"...


Στην ανάρτηση αυτή περιέχονται οι εναλλακτικές εκδοχές που έδωσαν οι μαθητές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί η ιστορία του Ερωτόκριτου: άλλες πεζές και άλλες σε μορφή ποιήματος, με ομοιοκαταληξία ή χωρίς, άλλες στην κοινή δημοτική και άλλες σε γλώσσα ιδιωματική ή ακόμα και σε κρητικές μαντινάδες, άλλες αισιόδοξες κι άλλες πιο δραματικές. Έχω συνοδεύσει την καθεμιά τους με ένα ορχηστρικό κομμάτι το οποίο προσπάθησα να αποδίδει την ατμόσφαιρα της ιστορίας και να αποτελεί ένα ταξιδιάρικο μουσικό χαλί την ώρα που θα τις διαβάζετε.
Απολαύστε στη συνέχεια... τη συνέχεια του Ερωτόκριτου!




Ελένη Γ.  
Κι αφού επαντρεύτησαν με χαρά,
ξινό τους βγήκε τελικά.
Δεν έλαβαν υπόψιν τον βασιλιά
που ακόμα να χωνέψει τούτη τη συμφορά.
Μια ευκαιρία έψαχνε τον Ερωτόκριτο να διώξει,
κι ένα πλούσιο πριγκηπόπουλο στην κόρη του να δώσει.

Επιστάτη στα χωράφια αποφάσισε να τον ορίσει
μήπως και καταφέρει από την κόρη του να τονε χωρίσει.
Τη ζωή του ο Ερωτόκριτος στα χωράφια εβαρέθη
και χρόνος για την Αρετούσα του τώρα δεν του μένει.
Αφού από το χάραμα μέχρι να δύσει ο ήλιος
σ' ένα χωράφι ήτανε ο δόλιος, ο καημένος.
Αντίρρηση στον βασιλιά να φέρει δεν μπορούσε
γιατί στα χέρια του το μέλλον του κρατούσε.

Ο βασιλιάς το έβαλε σκοπό τον γαμπρό του να ξεκάνει
μήπως και την κορούλα του ευτυχισμένη κάνει.
Φήμες πολλές εφτάσανε στα αφτιά της Αρετούσας
ότι ο Ερωτόκριτος την απατά με μια μακρυμαλλούσα.
Ο νέος το κατάλαβε ότι του βασιλιά ιδέα ήταν
και στην Αρετούσα έτρεξε να τα πει, στο δώμα που καθόταν.

Μαζί το αποφάσισαν παγίδα να του στήσουν
μα γρήγορα μετάνιωσαν, μην τον στενοχωρήσουν.
Κι ο Ερωτόκριτος ξεκίνησε τον βασιλιά για να βρει
μήπως τον γάμο τους δεχτεί και ησυχία να βρει.
Ο βασιλιάς τον δέχτηκε στην αίθουσα του θρόνου,
να τον ακούσει δεν μπορεί λόγω μεγάλου πόνου.

"Αχ, κόρη μου, κορούλα μου, μονάκριβό μου σπλάχνο,
τι μας τον έφερες εδώ ετούτον τον τσιγγάνο;
Αντί να φέρεις πρίγκηπα, πλούσιο παλικάρι
πού βρήκες και τον μάζεψες τούτον τον βρωμιάρη;
Ο πόνος είναι αβάσταχτος, αφήστε με μονάχο!
Άνθρωπο δεν μπορώ να δω, θα πέσω από βράχο!"

Ο Ερωτόκριτος εδάκρυσε. Τον δρόμο πίσω παίρνει
στην Αρετούσα για να πει τα νέα που της φέρνει.
"Αγάπη μου, Αρετούσα μου, την πάτησα και πάλι...
Ο βασιλιάς με έδιωξε, είμαι σε μαύρο χάλι!"

Η Αρετούσα του μιλά για να τον παρηγορήσει.
"Ερωτόκριτε, μη θλίβεσαι κι ασ' το να περάσει.
Οι δυο μαζί θα ζήσουμε μακρυά απ' το παλάτι,
ο βασιλιάς αφού μπορεί να ζήσει αμανάτι."

Μια μέρα, ένα πρωινό, ο βασιλιάς το αποφασίζει
την Αρετούσα και τον Ρωτόκριτο ήσυχους ν' αφήσει.
Κατάλαβε, λοιπόν, πως με τον έρωτα κανένας δεν τα βάζει
γιατί η αγάπη όλα τα νικά κι όλα τα θυσιάζει!

Αντώνης Α.  
Μετά από δέκα χρόνια γάμου, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα ζούσαν αγαπημένοι κι ακόμα ερωτευμένοι στο μαγικό κάστρο που τους είχε τάξει ο πατέρας της Αρετούσας. Είχαν ένα παιδί, τον Ερωτόθεο, ο οποίος είχε μεγάλο όνειρο να γίνει σαν τον πατέρα του και μια μέρα να σώσει το βασίλειο από τους εχθρούς.
Τα χρόνια περνούσαν σαν δευτερόλεπτα και μια βροχερή μέρα ήρθαν τα θλιβερά μαντάτα στο βασίλειο ότι οι Βλάχοι ετοιμάζουν εκστρατεία για να εκδικηθούν το βασίλειο του Ερωτόκριτου. Όμως, ο Ερωτόκριτος είχε γεράσει κι ήταν ανίκανος να συμμετάσχει στον πόλεμο. Έτσι, τη θέση του πήρε ο εικοσάχρονος τότε Ερωτόθεος. Ο πόλεμος έδειχνε ατέλειωτος, ώσπου μια μέρα ο Ερωτόκριτος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μαγικό φίλτρο για μια ακόμη φορά. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Ερωτόκριτος τα πήγαινε περίφημα - όμως, λύγισε στα βροντερά χτυπήματα των αντιπάλων και πέθανε. Όταν η Αρετούσα έμαθε για τον χαμό του αγαπημένου της, κυριεύθηκε από θλίψη. Τον αγαπούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να ζήσει λεπτό χωρίς αυτόν. Και γι' αυτό, αυτοκτόνησε.
Οι Αθηναίοι, αν και νίκησαν στον πόλεμο, έχασαν τον βασιλιά και τη βασίλισσά τους. Επόμενος βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο Ερωτόθεος και έζησε μαζί με την Ικανούσα στην οποία έστελνε κρυφά για καιρό σημειωματάκια αγάπης. Ζήσαν αγαπημένα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου: δηλαδή, η ζωή του ενός εξαρτιόταν από τη ζωή του άλλου. Πριν και μετά τον θάνατο...

Γιώργος Κ.  
Μετά από τον γάμο του με την Αρετούσα, η ζωή του Ερωτόκριτου θα αλλάξει: νοιάζεται μόνο για τη γυναίκα του και για τίποτα άλλο. Για τη γυναίκα του και για τα παιδιά του που θα κάνει στο μέλλον!

Νικολέτα Κ.  
Κι ευθύς αμέσως ο γάμος έγινε
και όλοι ήταν καλεσμένοι.
Έφαγαν και ήπιαν σε τραπέζι λαμπρόν
και δώρα τους εφέραν.
Δώρα πολλά και κομψά
σαν την αρχοντιά της Αρετούσας.
Εσχόλασε ο γάμος
κι ετελειώσαν τα πανηγύρια.
Και ώρα ήρθε, όπως λένε οι παλιοί,
που είναι και σοφοί,
"Όλα του γάμου δύσκολα"
Ερχινήσαν και τα προβλήματα.
Μήτε, όμως, δυσκολία
μήτε στενοχώρια
μπορεί να σπάσει τση αγάπη
του Ερωτόκριτου προς τη γυναίκα του.
Πείνα και διχόνοια
ξέσπασε στο βασίλειο.
Και εξαγριωμένοι χωρικοί
το ζευγάρι καρτερούν:
το κακό τους θέλουν πλέον
γιατί τα κοπέλια τους
πεινούνε από τους δικούς τους χειρισμούς.
Και πάλι, όμως, η σοφία
της γυνής του έλαμψε
και λύση στο πρόβλημα εβρήκαν.
Νέες σοδειές ξεκίνησαν
και το βασίλειο ζωντάνεψε.
Επέστρεψε το χρώμα τσι
η χαρά στα μάτια των ανθρώπων.
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα
για άλλη μια φορά εκαταφέραν
τη δυσκολία να πατήσουν
και όλους να τους ευχαριστήσουν,
την ομόνοια αν έχουν κατά νου.
Κι επεράσαν τα χρόνια και
όλα γινήκαν μνήμες
μα πάντα θα βασιλεύει
τση θύμηση ολωνών
πως οι δυσκολίες ξεπερνιούνται
και η αγάπη τους και η φλόγα τους
με κανενός άλλου δε μετριούνται.

Αντώνης Λ.  
Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, μετά από πολλά χρόνια έρωτα, αποφασίζουν να παντρευτούν. Αφού ο Ερωτόκριτος πέρασε από πολλές δοκιμασίες, ο πατέρας της Αρετούσας τον δέχτηκε για γαμπρό.
Ο γάμος δεν άργησε να γίνει: δύο βδομάδες μετά τις δοκιμασίες, οι καμπάνες χτυπούσαν για τον γάμο των δύο ηρώων μας. Στην τελετή υπήρχαν πολλοί καλεσμένοι και στο γλέντι περισσότεροι. Το γλέντι κράτησε μέχρι τα χαράματα. Στο τέλος του γλεντιού, οι νιόπαντροι καληνύχτισαν και πήγαν στην κραβατοκάμαρά τους για τη -γνωστή σε όλους- πρώτη νύχτα του γάμου.
Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα έζησαν δέκα χρόνια μαζί κι απέκτησαν δύο παιδιά, την Αφροξυλάνθη και τον Αιμίλιο. Μια μέρα, ο Ερωτόκριτος πήγε μέχρι το διπλανό χωριό για να δει κάτι ξαδέλφια του. Έτσι, ο πατέρας της Αρετούσας βρήκε ευκαιρία να τον δολοφονήσει! Γι' αυτόν τον λόγο, έβαλε δύο ιππότες να τον απαγάγουν και να τον σκοτώσουν. Όμως, ο Ερωτόκριτος τους αντιλήφθηκε και, αφού ήταν καλογυμνασμένος κι ήξερε καλά ξιφομαχία, τους αιφνιδίασε και τους σκότωσε! Γυρνώντας στο παλάτι, μπήκε νευριασμένος στην κρεβατοκάμαρα του βασιλιά και είχαν έναν έντονο καβγά - οι φωνές τους ακουγόντουσαν μέχρι το δάσος και χρειάστηκαν δύο διμοιρίες από τοξότες για να τους χωρίσουν.
Μετά από αυτό το γεγονός, η Αρετούσα κι ο Ερωτόκριτος πήραν τα παιδιά τους και την κληρονομιά της Αρετούσας και πήγαν να ζήσουν στο δάσος. Εκεί έχτισαν το δικό τους σπίτι, ένα μεγάλο σπίτι με κήπο, σιντριβάνι και πολλά λουλούδια. Στο δάσος, όμως, δεν ήταν μόνοι τους: ήταν μαζί με τους οικογενειακούς τους φίλους. Κι έτσι έζησαν ήσυχοι, χωρίς τον κίνδυνο να πεθάνει ο Ερωτόκριτος.

Άκης Δ.  
Μετά τον γάμο του Ερωτόκριτου με την Αρετούσα, που έγινε μετά από πολλές δυσκολίες και πόλεμο, όλα ηρέμησαν. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα έζησαν μια ευτυχισμένη ζωή στο παλάτι, που έγινε ακόμα καλύτερη όταν απέκτησαν παιδιά. Στα γεράματά τους, είχαν τη χαρά να δουν τα εγγόνια τους και να πεθάνουν ευτυχισμένοι.

Λάμπρος Κ.  
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, ευτυχισμένοι πια, θέλουν να ζήσουν τον έρωτά τους και γι' αυτό θέλουν να παντρευτούν. Αφού συμφώνησε φυσικά κι ο πατέρας της Αρετούσας - αν και με τα χίλια ζόρια και φαινόταν ότι δεν ήθελε αλλά δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς.
Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα την ημέρα του γάμου τους είχαν ετοιμάσει χαρές και πανηγύρια στο παλάτι και όποιος ήθελε, πήγαινε. Το γλέντι κράτησε πολύ, μέχρι τα ξημερώματα. Όταν πια τελείωσε η γιορτή, το ζευγάρι πήγε να συνεχίσει τη βραδιά του στο κρεβάτι της ηδονής. Εκεί, πάνω στο πάθος, ξαφνικά εκσφενδονίζεται ένα βέλος και σκοτώνει τον Ερωτόκριτο!
Την επόμενη μέρα, η Αρετούσα, συντετριμμένη, δεν μπορούσε να το πιστέψει ότι είδε τον άντρα της να ζει τα τελευταία λεπτά της ζωής του στα χέρια της! Τον άντρα που αγαπούσε πολύ... Ο πατέρας της προσπαθούσε να την παρηγορήσει λέγοντάς της πως θα βρει ποιος το έκανε αλλά δεν το βρήκε.Τελικά, η Αρετούσα αυτοκτόνησε μετά από έναν μήνα αφήνοντας ένα χαρτάκι πίσω της όπου έγραφε: "Ξέρω ότι το έκανες εσύ και σε μισώ που τόσα χρόνια μας κρατούσες μακριά τον έναν από τον άλλον. Αρετούσα".
Ύστερα ο πατέρας της πήγε κι έζησε σε ένα μικρό χωριό αφήνοντας το βασίλειο και την πατρίδα του. Και ζήσαν αυτοί κακά κι εμείς χειρότερα...

Βέρα Λ.  
Και αφού τώρα πια ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα παντρεύτηκαν κι ο γάμος τους ήταν τόσο παραμυθένιος και ρομαντικός! Τώρα έπρεπε να κανονίσουν το γαμήλιο ταξίδι.
Έτσι, λοιπόν, βρήκαν το θάρρος και πήγαν να ζητήσουν χρήματα από τον πατέρα της Αρετούσας για να πάνε στο ταξίδι τους... Πού να ήξεραν, όμως, ότι ο πατέρας της θα ήταν κάθετος σε αυτό το θέμα και δε θα δεχόταν να τους χρηματοδοτήσει; Το νιόπαντρο ζευγάρι ήταν πολύ θλιμμένο και τότε ο Ερωτόκριτος θυμήθηκε ότι όταν ήταν μικρός, η γιαγιά του μάζευε λεφτά για την προίκα του. Η γιαγιά του, όμως, είχε πεθάνει κι εκείνος δεν ήξερε πού ήταν τα χρήματα. Πήγε τότε η Αρετούσα κι ο Ερωτόκριτος στο σπίτι της γιαγιάς κι έψαχναν σαν τρελοί! Το βρήκαν τελικά το κομπόδεμα της γιαγιάς και τότε άρχισαν να σκέφτονται πού να πάνε ταξίδι.
Ο Ερωτόκριτος έλεγε να πάνε στην Πελοπόννησο, η Αρετούσα στο Ιόνιο. Ο ένας Στερεά Ελλάδα, ο άλλος Αιγαίο. Δεν έβρισκαν λύση! Αποφάσισαν να πάνε στη Ρόδο, που ήταν μεγάλο νησί και θέλανε κι οι δύο να την επισκεφτούν. Φτιάξανε τότε βαλίτσες και λοιπά κι έτρεξαν στο λιμάνι γιατί το βαπόρι έφευγε. Χωρίς να το ξέρει κανείς, αναχώρησαν για τη Ρόδο...
Το ταξίδι διαρκούσε πολλές ώρες κι η Αρετούσα κουράστηκε. Έτσι είπε: "Κάνε, Χριστέ μου, έναν σεισμό και κούνα τον πλανήτη, να έρθει αμέσως πιο κοντά η Ρόδος με την Κρήτη!" Ο Ερωτόκριτος παρηγόρησε την Αρετούσα λέγοντάς της ότι σε λίγο φτάνουν. Κοιμηθήκανε λιγάκι και τους ξυπνήσανε γιατί το βαπόρι είχε φτάσει επιτέλους στη Ρόδο.
Μόλις κατέβηκαν στο λιμάνι, η Αρετούσα εντυπωσιάστηκε τόσο από το νησί που είπε: "I feel like a princess!"

Κωνσταντίνος Κ.  
Μετά από τον πόλεμο όπου ο Ερωτόκριτος συμμετείχε, γύρισε και κείνος με όρεξη να παντρευτεί την Αρετούσα. Έτσι, την παντρεύτηκε και έκαναν τρία όμορφα αγόρια κι ήταν όλοι αγαπημένοι.
Κάποια μέρα ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα αποφάσισαν να κάνουν έναν περίπατο στο δάσος μόνοι τους. Καθώς περπατούσαν, έπεσαν σε μια ενέδρα από κλέφτες. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, η Αρετούσα χτυπήθηκε από βέλος και πέθανε. Όσο μεγάλωναν τα παιδιά του Ερωτόκριτου, ήθελαν να εκδικηθούν τους κλέφτες για τον θάνατο της μητέρας τους: έτσι, διδάσκονταν να παλεύουν κι είχαν σκληραγωγηθεί.
Όρισαν μια μέρα να πάνε στο δάσος όπου εκεί ήξεραν ότι έστηναν ενέδρα οι κλέφτες. Προχωρούσαν χωρίς να ξέρουν τον δρόμο και ξαφνικά οι κλέφτες τους επιτέθηκαν! Μετά από πολλή προσπάθεια και αγώνα, οι γιοι του Ερωτόκριτου σκότωσαν τους κλέφτες. Μόλις τέλειωσε η μάχη, έφυγαν και πήγαν να πούνε τα νέα στον πατέρα τους. Αλλά αυτός είχε ήδη πεθάνει από γηρατειά...
Μετά από έναν χρόνο, όλοι οι γιοι παντρεύτηκαν και πρόσεχαν τις γυναίκες τους πολύ. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!


Μιχάλης Α.  
Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος παντρεύτηκαν έναν χρόνο μετά την περιπέτειά τους και μετά από μερικά χρόνια έκαναν τρία παιδιά που τα ονόμασαν Νικόλα, Άγγελο και Μαρία. Ο Νικόλας και ο Άγγελος ήταν δίδυμοι και ήταν οι μεγαλύτεροι ενώ η Μαρία ήταν η μικρότερη. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα έζησαν ευτυχισμένα χρόνια μέχρι τον θάνατό τους...


Γιώργος Α.  
Μετά τον γάμο, ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα για πολλά χρόνια ζούσαν ευτυχισμένοι και έκαναν παιδιά που μεγάλωσαν. Μια παράξενη μέρα, ο Ερωτόκριτος ξεκίνησε να πάει για ψάρεμα. Όμως, το καράβι του βυθίστηκε και, καθώς πάλευε με τα κύματα, τον έσωσε ο ένας του γιος. Από τότε ο Ερωτόκριτος αγαπούσε πιο πολύ αυτόν τον γιο, που ονομαζόταν Ανδρόνικος. Ο άλλος γιος, ο Μάκης, ζήλευε πάρα πολύ που ο πατέρας του δεν τον αγαπούσε όπως τον αδερφό του.
Ο καιρός περνούσε και το μίσος δε σταματούσε μέχρι που ο πατέρας τους έγραψε τη διαθήκη του. Όλα τα άφησε στον Ανδρόνικο. Μόλις το πατρικό τους έγινε του Ανδρόνικου, αυτός έδιωξε τον Μάκη από το σπίτι γιατί δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις. Επειδή μάλιστα ο Ανδρόνικος ήταν πολύ εκπαιδευμένος και γυμνασμένος, ο Μάκης δεν μπορούσε να τον νικήσει σε κάποια μάχη και δεν τόλμησε να φέρει αντίρρηση. Αφού δεν είχε σπίτι πλέον να μείνει, η ζωή του δεν ήταν εύκολη. Το πήρε, όμως, απόφαση ο Μάκης να σκληραγωγηθεί και να πάρει εκδίκηση από τον αδερφό του.
Όταν ήταν έτοιμος, μια νύχτα εισβάλλει στο σπίτι του αδερφού του. Καθώς κοιμόταν ο πατέρας του, τον σκότωσε μαζί με τη μητέρα του. Ο Ανδρόνικος τον άκουσε και ξύπνησε.
Εκεί άρχισε η μεγάλη μάχη μεταξύ του Ανδρόνικου και του Μάκη. Η μάχη βρήκε ως νικητή τον Μάκη, αφού σκότωσε τον αδερφό του μετά από μια πολύ δύσκολη πάλη. Ο Μάκης μπορεί να κέρδισε, όμως τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κι έμεινε παράλυτος.
Αυτό ήταν το άδοξο μέλλον της οικογένειας. Ο Μάκης έμεινε για όλη του τη ζωή ανάπηρος και μόνος.

Νίκος Κ.  
Μετά τον γάμο της Αρετούσας με τον Ερωτόκριτο, όλα στη ζωή τους κυλούσαν ομαλά κι ωραία. Μια μέρα, η Αρετούσα έμεινε έγκυος και γέννησε δύο όμορφα μωρά, τον Τοτό και την Αγάπη. Τα δύο μωρά έφεραν μεγάλη ευτυχία στο ζευγάρι, το οποίο διοικούσε την αυτοκρατορία, αφού ο βασιλιάς κι η βασίλισσα είχαν πεθάνει.
Η χαρά του Ερωτόκριτου που απέκτησε παιδιά ήταν τεράστια και τον έκανε να παραμελήσει τη στρατηγική φρουρά του κράτους. Μια κρύα μέρα του χειμώνα, λοιπόν, καθώς ο Τοτός κι η Αγάπη είχαν πλέον χρονίσει, έγινε λεηλασία στο κάστρο από ιππότες και απήχθησαν η Αρετούσα με τα δύο παιδιά. Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιππότες ζήτησαν λύτρα για να επιστραφούν όλοι τους σώοι - όμως, λόγω της βροχής που έπεφτε συνεχώς στα περίχωρα του κάστρου, είχαν καταστραφεί όλες οι αγροτικές σοδειές και έτσι, δεν υπήρχαν έσοδα στα ταμεία.
Πάνω στην απελπισία του, λοιπόν, ο Ερωτόκριτος αυτοκτόνησε και δεν ξαναείδε ποτέ την οικογένειά του. Η ταφή του έγινε μετά από δύο ημέρες. Για το τι απέγινε η Αρετούσα και τα παιδιά του δε θα μάθουμε ποτέ...

Κώστας Θ.  
Τέλειωσε ο γάμος κι όλοι ήταν χαρούμενοι. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα φύγανε μαζί και πήγαν στο σπίτι τους. Όταν ξύπνησαν την επόμενη μέρα, είχε πολύ κόσμο έξω απ' το σπίτι τους και το ζευγάρι απορούσε τι έκαναν όλοι αυτοί εκεί. Πήγε ο Ερωτόκριτος να δει τι γίνεται και ξαφνικά, του έρχεται μια ντομάτα στο κεφάλι! Μπήκε ξανά μέσα κι, αφού εξήγησε το συμβάν στη γυναίκα του, αποφάσισαν να φύγουν.
Η Αρετούσα μετά από λίγο συνειδητοποιεί ότι είναι έγκυος. Το ζευγάρι πέταγε από χαρά! Παρόλο που ο κόσμος δεν τους ήθελε, ο Ερωτόκριτος πήγε και το είπε σε όλη την πόλη. Ευτυχώς, δεν του έκαναν τίποτα! Λίγους μήνες αργότερα, η Αρετούσα γέννησε δίδυμα αγόρια. Το ένα το ονόμασαν Πεζόστρατο (πήρε το όνομα του πατέρα του Ερωτόκριτου) και το άλλο Άρη.
Μια μέρα έγινε κάτι που κανείς δεν περίμενε: εκεί που έτρεχαν ο Άρης κι ο Πεζόστρατος στο βουνό, ξαφνικά βλέπουν κάτι μεγάλο να έρχεται προς την πόλη τους αλλά δεν ήξεραν τι ήταν. Πήγαν, το είπαν στον πατέρα τους κι αμέσως εκείνος το ανέφερε στον βασιλιά για να οργανώσει τον στρατό.
Οι δυο στρατοί ήταν απέναντι ο ένας απ' τον άλλο. Ο Άρης κι ο Πεζόστρατος ένοιωθαν πως έπρεπε να πολεμήσουν για τον τόπο τους. Ο πατέρας τους τούς είπε ότι είναι μικροί και δεν ξέρουν ακόμα να πολεμούν και τους συμβούλεψε να μην πάνε στη μάχη. Ο πόλεμος μεταξύ των δυο στρατών άρχισε! Κράτησε μόνο δυο μέρες αλλά κάτι τραγικό συνέβη στον Ερωτόκριτο: σκοτώθηκαν και οι δυο γιοι του. Οι στρατιώτες δεν ήξεραν πώς να του το πουν. Αποφάσισε τότε ένας να πάει να το αναγγείλει στον Ερωτόκριτο και στην Αρετούσα. Η Αρετούσα, με το που το άκουσε, έπεσε κάτω. Ο Ερωτόκριτος έσκυψε το κεφάλι.
Την επόμενη μέρα, συγκεντρώθηκαν ξανά όλοι στο σπίτι του ζευγαριού αλλά εκείνοι δεν ήταν πουθενά. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα σκοτώθηκαν μα δεν το έμαθε ποτέ κανένας.

Κική Κ.  
Η πιο ευτυχισμένη μέρα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, η μέρα του γάμου τους, πέρασε. Το ζευγάρι είναι έτοιμο να αντέξει όλες τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα.
Μετά από δύο χρόνια, η Αρετούσα μένει έγκυος. Όλος χαρά, ευτυχία κι αγάπη για το καινούριο μέλος της οικογένειας, ο Ερωτόκριτος ένοιωθε απίστευτα τυχερός! Όταν ήρθε η μέρα της γέννας, ήταν όλοι τόσο ευτυχισμένοι! Ο Ερωτόκριτος, σαν καλός σύζυγος, κρατούσε το χέρι της Αρετούσας. Εκείνη είχε ένα άσχημο προαίσθημα που δεν του το είπε για να μην τον ανησυχήσει. Τελικά, όμως, το προαίσθημα βγήκε αληθινό: το παιδί γεννήθηκε με δυσκολία και δεν ήξεραν αν θα κρατηθεί στη ζωή.
Πέρασαν δυο μήνες και το παιδί συνήλθε εντελώς. Από τότε, έζησαν όλοι μαζί, ευτυχισμένοι σε ένα μεγάλο σπίτι.

Μαρία Α.   
Μια μαντινάδα είπε τση πριν να στεφανωθούνε
κι αυτή εχαμογέλασε πριν γλυκοφιληθούνε.

Ήρθε ο καιρός να σμίξουνε οι δυο καρδιές ομάδι
κι η μια τσ' άλλης να δώσουνε τσ' αγάπης το σημάδι.

Κι έτσι εστεφανώθηκε ο ήλιος το φεγγάρι
κι όλα τα άστρα τ' ουρανού γενίκανε κουμπάροι.

Ο Ερωτόκριτος της Αρετούσα κατάφερε να πάρει
και ζουν ευτυχισμένοι πια σαν ταιριαστό ζευγάρι.

Σπιτικό ανοίξανε και είναι ευλογημένο
αφού ευχές τους δώσανε να είναι στεριωμένο.

Κοπέλια εκάμανε πολλά, πολύτεκνοι εγινήκαν.
Είχανε καλούς γονείς και καλοαναθραφήκαν.

Χαρακτήρα τους εδώκανε κι αγάπη πάνω απ' όλα,
τους είπανε να αγαπούν όπως εκείνοι τώρα.

Και σαν εμεγαλώσανε, τα ταίρια τους σαν βρήκαν,
επήγαν κι επαντρεύτηκαν, στα σπίτια τους εμπήκαν.

Τ' αδέλφια εκαταφέρανε και δεν εχωριστήκαν,
δεμένα ήταν πάντοτε, απ' όταν γεννηθήκαν.

Κι οι γονείς τους έζησαν μαζί απ' αρχή έως τέλους,
η αγάπη τούς εκράτησε παντοτινά ενωμένους.

Επόθαναν από γηρατειά, αξέχαστη η ζωή τους.
Πήραν και την αγάπη τους ακόμ' και κει μαζί τους.

Αξέχαστη η μνήμη τους από τον κόσμον όλο
γιατί ήτονε παράδειγμα για τον πλανήτη όλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: