Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μικροί Κριτικοί. Μαθητές του Γ2 και του Γ3 του Γυμνασίου Αρχαγγέλου σχολιάζουν και ερμηνεύουν ποιήματα του Καρυωτάκη.

   Σ΄ ένα υστερότερο ποίημα του με τίτλο ..."Υστεροφημία" (κι από τα πλέον αγαπημένα μου, τόσο ώστε να το μελοποιήσω κάποτε), ο Καρυωτάκης αναφέρει πως φεύγουμε από τα βράδια του Απριλίου για τα σκοτεινά βασίλεια πέρα εκεί ακολουθώντας τις επιταγές της άμετρης Φύσης που χρειάζεται το θάνατο μας κι εκφράζει την επιθυμία και την ελπίδα δέκα στίχοι τουλάχιστον να μείνουν, έστω και σαν μήνυμα ναυαγού που φτάνει αργά... Και να που τόσα χρόνια μετά, αποκαλύπτεται μια ακόμα στη σειρά γενιά ανθρώπων που ασχολούνται με το έργο του!  Πρόκειται για τους μικρούς κριτικούς από το Γ2 και το Γ3 του Γυμνασίου Αρχαγγέλου...

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πασχαλινά έθιμα Αρχαγγέλου. Της Παναγιώτας Κ. από το Α2 . (Με αφορμή την "Πασχαλινή ιστορία" του Παντελή Καλιότσου).


Η σημερινή ανάρτηση περιέχει την εργασία που ετοίμασε αυτοβούλως η Παναγιώτα  από το Α2 του Γυμνασίου μας με αφορμή την "Πασχαλινή ιστορία" του Παντελή Καλιότσου... Σ΄ευχαριστώ πολύ, Παναγιώτα!

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το Γ' Στάσιμο της "Ελένης"

   Με το τέλος του Δ΄Επεισοδίου της Ελένης, οι πρωταγωνιστές του δράματος, ο Μενέλαος κι η Ελένη, αποχωρούν δια παντός απ' τη σκηνή. Δεν θα τους ξαναδούμε (αλλά προφανώς θα ξανακούσουμε για αυτούς).

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Υποθετικά τραγούδια

Με τη Γ' Γυμνασίου ασχοληθήκαμε στο μάθημα της Γλώσσας με τις δευτερεύουσες υποθετικές προτάσεις και τους υποθετικούς λόγους. Τα παιδιά συγκέντρωσαν, λοιπόν, τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής -από όλα τα ρεπερτόρια- που στους στίχους τους περιέχουν υποθετικούς λόγους. 
Στην ανάρτηση αυτή, μπορείτε να διαβάσετε μια υποθετική ιστορία που έγραψα εγώ και ντύνεται μουσικά με τα "υποθετικά" τραγούδια. Το θέμα της ιστοριούλας είναι ρομαντικό, όπως και των περισσότερων τραγουδιών, και οι περισσότεροι μελοποιημένοι υποθετικοί λόγοι που θα ακούσετε είναι -όχι τυχαία- του μη πραγματικού. Να ζητήσω μόνο συγγνώμη από τους μαθητές γιατί δε συμπεριέλαβα όλα τα τραγούδια που μου έδωσαν αλλά ένα αντιπροσωπευτικό τους δείγμα.
Το μόνο πάντως που δεν υποτίθεται αλλά εννοείται στην όλη υπόθεση είναι ότι  η ανάρτηση φτιάχτηκε με μεράκι και ελπίζω να την απολαύσετε!

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Όμορφη και παράξενη πατρίδα. Κολάζ των μαθητών του Γ2 και του Γ3 εμπνευσμένα από το "Άξιον Εστί"

    Μολονότι ως κοινωνία περνάμε το τελευταίο διάστημα "περιμένοντας τους βαρβάρους" (υπό την μορφή -ξέρετε τώρα...- "πολιτικού αναμορφωτή" κτλ), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε μια "όμορφη και παράξενη πατρίδα", η οποία  -για να παραπέμψω στην εξαιρετικά επίκαιρη ξαφνικά ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την διάρκεια της απονομής του βραβείου Νόμπελ-  χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την έννοια του μέτρου και από μια μεστή αίσθηση δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, πράγματα τα οποία στα πλαίσια ενός κακώς εννοούμενου "εξευρωπαϊσμού" έχουν δαιμονοποιηθεί και  στοχοποιηθεί εσχάτως. 

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας. Γιορτινές... "Στιγμές"

Ήρθε η πολυπόθητη Ανάσταση -τουλάχιστον προς το θρησκευτικόν του πράγματος. Τώρα, για τις άλλες, τις πιο προσωπικές και καθημερινές αναστάσεις που περιμένουμε στις ζωές μας, καλό είναι οι ίδιοι να αρχίσουμε να τις διεκδικούμε και να τις δημιουργούμε.
Το βιντεάκι που έφτιαξα για το σημερινό τραγούδι της ημέρας αφορά τις στιγμές, αυτό το κατά βάση φευγαλέο και άπιαστο κομμάτι χρόνου που, όμως, αν το κοιτάξουμε αθροιστικά, μας κάνει  εν τέλει ό,τι είμαστε.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

H A' Γυμνασίου Αρχαγγέλου στο "Μουσείο της Μέλισσας"

Οι μη μαθητές και λίγο μεγαλύτεροι αναγνώστες της σελίδας ίσως θυμούνται εκείνη την παλια διαφήμιση που έλεγε: "Σαράφης στα Τρίκαλα, Σαράφης στην Αθήνα, Σαράφης στο Παρίσι". Κάπως έτσι κι εμείς, σήμερα το κάναμε: "Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λίνδο, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στο Φράγμα Γαδουρά, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στο Μουσείο Μέλισσας".

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πού έχουν κρύψει την ελπίδα; - "Ζητείται ελπίς" του Αντώνη Σαμαράκη...

"Πού έχουν κρύψει την ελπίδα" αναρωτιέται ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο γνωστό τραγούδι του με τίτλο "Τι δεν έμαθε ο θεός". Την ίδια ακριβώς απορία έχει και ο ήρωας του γνωστού διηγήματος του Αντώνη Σαμαράκη που θα κάνουμε...

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Good Bye, ...Eleni. Θεοκλύμενος: Βίος και πολιτεία (Γ΄και Δ' Επεισόδια της "Ελένης")

 Στην γερμανική ταινία "Goodbye, Lenin", το 1989, λίγο πριν το πέσιμο του τείχους και την ένωση της Γερμανίας, μια γυναίκα, ιδεαλίστρια και πιστή στο καθεστώς της τότε Ανατολικής Γερμανίας, παθαίνει έμφραγμα και μένει σε κώμα.