Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Παράρτημα του Γ1. Μεγάλες Αγγελίες.

Η ανάρτηση αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια προς το Γ1, με τα παιδιά του οποίου μοιραστήκαμε φέτος τα μαθήματα της Ελένης και της Λογοτεχνίας.
Προτού, όμως, τα ξεπροβοδίσω για το Λύκειο, θέλησα να μάθω τους στόχους, τις προσδοκίες και τους προβληματισμούς τους. Με αφορμή, λοιπόν, την προσέγγιση του διηγήματος "Ζητείται Ελπίς" του Α. Σαμαράκη, τους ζήτησα να γράψουν σύντομα κείμενα ή να συνθέσουν κολάζ με τα δικά τους ζητούμενα, συμπληρώνοντας ο καθένας όπως ήθελε τα αποσιωπητικά μετά τον κοινό τίτλο: "Ζητείται..."


Ιδού τα αποτελέσματα της δημιουργικότητας, της ευαισθησίας και της φαντασίας τους:

Δημήτρης Α.
Ζητείται χώρος για να εκφράσουμε τις απόψεις μας!
Ζητείται κατανόηση και σεβασμός για τα προβλήματά μας!
Ζητείται καλό περιβάλλον εργασίας!
Ζητείται εισόδημα που θα καλύπτει την επιβίωσή μας!

Αυτά είναι τα λόγια που ήταν γραμμένα σε ένα πανό ενός ανθρώπου που έπαιρνε μέρος σε ένα συλαλλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς...

Την επόμενη μέρα, ο άνθρωπος θα έβλεπε τον εαυτό του να κρατάει το πανό στην τηλεόραση, και αμέσως θα ξαναδιάβαζε τα λόγια που ήταν γραμμένα επάνω του.


Ζητείται χώρος για να εκφράσουμε τις απόψεις μας!
Ζητείται κατανόηση και σεβασμός για τα προβλήματά μας!
Ζητείται καλό περιβάλλον εργασίας!
Ζητείται εισόδημα που θα καλύπτει την επιβίωσή μας!

Μετά από πέντε χρόνια, ο ίδιος άνθρωπος δε θα έπαιρνε πια μέρος σε κανένα συλαλλητήριο κι ούτε θα κρατούσε πανό για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Τότε θα σκεφτόταν...

Δε θα υπάρξει ποτέ χώρος για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Δε θα υπάρξει ποτέ κατανόηση και σεβασμός για τα προβλήματά μας.
Δε θα υπάρξει ποτέ καλό περιβάλλον εργασίας. 
Δε θα υπάρξει ποτέ εισόδημα που να καλύπτει την επιβίωσή μας.
Τελικά, δε μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα πλέον. - 

Δικαία Α.

Σάββας Κ. , Ζητείται...

1ον) Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος να υπερασπίζεται τις θεωρίες και τις φιλοσοφίες του. Παρόλα αυτά, αν για κάτι έχει, τελικά, αξία να αγωνίζεται κανείς είναι η συνεχής προσπάθεια κατάκτησης αξιών.
2ον) Υπάρχουν πολλών ειδών αξίες: συνήθως, δεν έχουν τιμή, ούτε και κόστος, προσφέρονται, όμως, με πράξεις, ενέργειες, συναισθήματα και αρετές, όπως η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η τιμή, η γνησιότητα. Έτσι, καταφέρνει κάποιος μια καλή αρχή.
        Νομίζω πως, έτσι όπως έχουν καταντήσει μέχρι τώρα οι ανθρώπινες σχέσεις, φοβόμαστε και δυσκολευόμαστε να δείξουμε καλοσύνη και αγάπη. Αν είσαι άνθρωπος "ίσιος" και με καλές προθέσεις, αναρωτιέσαι αν αξίζουν στους γύρω σου όλα αυτά και ανησυχείς μήπως περιμένοντας να συμπεριφερθούν ανάλογα, τελικά πληγωθείς ή προσβληθείς ή ακόμα μειωθείς... Αν βάλεις, όμως, όλες τις ανησυχίες στην άκρη και ρισκάρεις μέσα από την ελευθερία -που έχουν οι περισσότεροι από εμάς δηλαδή- να πεις αυτό που θέλεις, θα έχεις κάτι σπουδαίο. Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να είμαι άξιος και σωστός στο να υπερασπιστώ μια φιλία με ό,τι θετικό και αρνητικό υπάσχει σ' αυτήν. Αυτό που ζητείται, λοιπόν, για μένα, είναι να εξακολουθώ να μοιράζομαι στιγμές γεμάτες κι ευχάριστες με τους φίλους μου και αυτό που σκέφτομαι και νοιώθω μαζί τους να μην αλλάξει ποτέ. Παίζεις, διαβάζεις, γελάς, χτυπάς, στενοχωριέσαι, κάνεις γκάφες, δοκιμάζεις πράγματα για πρώτη φορά και όλα αυτά, όταν έχεις δίπλα τον φίλο σου, τότε μόνο νομίζεις ότι αξίζουν.
3ον) Άρα, ανάμεσα σε όλα που μοιράζεσαι και κάνεις με τη μητέρα σου, τον πατέρα σου, τα αδέλφια σου και όλους όσοι νομίζεις ότι είναι κοντά σου, έχεις και τους φίλους σου! Αυτούς που κάνεις παρέα και τους θεωρείς φίλους σου, τους σέβεσαι, τους εκτιμάς και τους αγαπάς και -δε μπορεί- θα ΑΞΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ.

Όλγα Κ.

Άγγελος Κ. Ζητείται ειρήνη

Ζητείται ειρήνη για να ζει ο κόσμος ήρεμα και δίχως να ξοδεύει λεφτά απλώς για να αγοράζει και να φοβάται για το αύριο. Ζητείται ειρήνη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα για να μπορεί να προοδεύει η κοινωνία, για να μπορούν να χαμογελάσουν τα παιδιά. 

Δικαία Κ.
Ένερικ Μ. Ζητείται...

Είναι πολλά πράγματα που ζητούνται σε αυτή τη ζωή αλλά σπάνια έρχονται στον κόσμο μας.
Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο γιατί σε κάποιες χώρες υπάρχει ακόμα πόλεμος. Γιατί υπάρχει πόλεμος, όμως; Γιατί φταίμε εμείς, οι άνθρωποι, για αυτό που γινεται. Και δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά και οι άνθρωποι μεταξύ τους νοιώθουν μίσος ο ένας για τον άλλον. Γιατί να μην είμαστε όλοι αγαπημένοι και να έχουμε ειρήνη; Αλλά, μάλλον, αυτό που σκέφτομαι είναι πολύ δύσκολο να γίνει... Μόνο σε όνειρο γίνεται...
Μάλλον ζητάω πολλά αλλά δεν τα ζητάω μόνο εγώ: τα ζητούν και άλλοι. Επειδή δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό που ζητάω, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί -γιατί η προσπάθεια μετράει.


 Κωνσταντίνος Κ., Ζητείται Ειρήνη

Πόλεμοι: Δυστυχώς, γίνονται πολλοί πόλεμοι για το τίποτα. Σκοτώνονται χιλιάδες κόσμος και στο τέλος κάποιοι λένε ότι νίκησαν ενώ στο τέλος δεν νικάει κανείς.
Χίπιδες:  Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν μια προσπάθεια ώστε να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν τους δίνει καμιά απολύτως σημασία.
Εμφύλιος: Ένα φρικτό πράγμα που γίνεται είναι ο Εμφύλιος πόλεμος στον οποίο σκοτώνονται μεταξύ τους άτομα του ίδιου έθνους. Πιστεύω πως το να σκοτώνεσαι με την ίδια τη χώρα σου είναι ηλίθιο. Επίσης, στον πόλεμο να σκοτώνεις το ίδιο σου το είδος είναι βλακεία.
Προσπάθεια: Υπάρχει ελάχιστη προσπάθεια ειρήνης στον κόσμο διότι πολύς κόσμος θέλει έδαφος και παέι να το αποχτήσει με τον χειρότερο τρόπο. Επίσης, άνθρωποι θέλουν λεφτά, πλούσιες εγκαταστάσεις (χρυσωρυχεία, ανασκαφές κ.λπ.) για τα οποία και σκοτώνονται.

Χρύσα Λ.

Αντώνης Δ. Ζητείται ένα σπίτι...
  
Αναζητώ ένα σπίτι το οποίο να είναι ευρύχωρο και μεγάλο και να βρίσκεται στην εξοχή.
Το εξωτερικό του σπιτιού να είναι μοντέρνο και με ωραίο κήπο και με πισίνα και μια μικρή λιμνούλα στο πίσω μέρος, με χώρο αποθήκευσης επίπλων και άλλων ειδών, με ευρύχωρο γκαράζ.
Τώρα, για το εσωτερικό, να είναι επίσης μοντέρνο και ευρύχωρο με τρία δωμάτια και δύο μπάνια, μια μεγάλη κουζίνα και -αν είναι δυνατόν- και ένα γραφείο. Το σαλόνι να είναι πολύ μεγάλο.
Αν έχετε ένα τέτοιο σπίτι προς πώληση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στα τηλέφωνα .................... Ευχαριστώ πολύ!

Μαρία-Αγγελική Α.


 Σαν κλείσιμο όλου του μαθήματος της Λογοτεχνίας, τα παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν με μία μόνο λέξη αυτό που ζητάνε από / για τη ζωή τους. Τις απαντήσεις τους -απρόσμενες και οικείες, συγκινητικές, αστείες, γλυκές, πρωτότυπες- τις συγκέντρωσα και τις μετέτρεψα  στην παρουσίαση που ακολουθεί. Ελπίζω, με την μικρή εικαστική μου παρέμβαση, να μην πρόδωσα τις προθέσεις τους... Και εύχομαι όλες τους να ευοδωθούν...
Εν ολίγοις,  κάποιοι τραγουδούν για μικρές αγγελίες κι άλλοι (σ.σ. το Γ1 του Γυμνασίου Παραδεισίου) γράφουν μεγάλες αγγελίες με τις οποίες ζητάνε:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ...            
View more presentations or Upload your own.










6 σχόλια:

Kakos Lykos είπε...

Ζητείται να κρατήσετε την φρεσκάδα, τη δημιουργικότητα και τον ανθρωπισμό σας και όταν μεγαλώσετε...

gia_des είπε...

... Ζητείται προορισμός...
Όσο μοιρολατρικό ή/και ρομαντικό και αν ακούγεται, εύχομαι καθένας να βρει τον δικό του...

Υ.Γ. Και πάλι, ευχαριστώ

dreamteamk9 είπε...

Δέσποινα, ζητείται ...θαυμασμός. Γιατί έχετε φτάσει το θαυμασμό μου στην κορυφή. ΜΠΡΑΒΟ!

gia_des είπε...

Σταματία, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ!
Αναμένεται η νέα σχολική χρονιά πια για να ανανεώσουμε... τον αλληλοθαυμασμό μας! ;)

Ανώνυμος είπε...

AAA t kalutero einai tou Mitsou..ta alla ola einai gia petama..:D

gia_des είπε...

Αααα, δε θέλω ηττοπάθειες και ανακρίβειες, ανώνυμε! Είναι αυτό που λέμε: 'το καθένα έχει τη χάρη του'..! ;)