Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Προσευχή. Από τον Χρύση στους Αctive Member

  Ο Χρύσης φεύγει σιωπηλός από το στρατόπεδο των Αχαιών και, όταν αισθάνεται ασφαλής, προσεύχεται στον Απόλλωνα για εκδίκηση. Είδαμε την τυπική δομή μιας προσευχής: Επίκληση, Προσφώνηση, Δόση ( Μνεία ευσέβειας) , Αίτημα (Ανταπόδοση).
Ας δούμε τώρα και κάποιες άλλες προσευχές.
Η προσευχή της Χαρούλας Αλεξίου παραλείπει την επίκληση και την προσφώνηση (εννοείται ότι αναφέρεται στο θεό. Οι αρχαίοι είχαν πολυθεϊστικές θρησκείες κι έτσι έπρεπε να δηλώσουν σε ποιον θεό απευθύνονται...), καθώς και η μνεία της ευσέβειας. Όλο το τραγούδι αναφέρεται στο αίτημα.
Η ποιήτρια Σαπφώ, ως ερωτευμένη γυναίκα, προσεύχεται στην Αφροδίτη.
Και μολονότι ακολουθεί την τυπική δομή μιας προσευχής, το κάνει με πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο.
   Στον πρώτο στίχο προσφωνεί τη θεά και την καλεί. Στη συνέχεια, αφού της ζητάει να έρθει (= να φέρει τον έρωτα), αναφέρεται σε μια προηγούμενη προσευχή στη θεά και στην άμεση ανταπόκριση αυτής, καθώς εμφανίστηκε μπροστά της, την ψευτομάλωσε γελώντας και εκπλήρωσε την επιθυμία της. Όλα αυτά αντιστοιχούν στην Δόση. (Εννοείται, δηλαδή, ότι, για να της εμφανίζεται τόσο συχνά η θεά, πάει να πει ότι είναι από τις αγαπημένες της . Έτσι δεν χρειάζεται να αναφερθεί στην ευσέβεια της... Η θεά την ξέρει ήδη , για αυτό και της συμπεριφέρεται σαν να είναι η μεγαλύτερη αδερφή της). Στην τελευταία στροφή εκφράζει το αίτημα της... Να την ερωτευτεί το αντικείμενο του πόθου της.
Αντίθετα, ο Σπύρος Ζαγοραίος απευθύνεται στην αγαπημένη του και της αναφέρει ότι μόνο ότι προσευχές μπορεί να λέει πια τώρα που λείπει.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, παρακάμπτει τελείως το θεό και και την δική του "Παράκληση" την απευθύνει απευθείας στην αγαπημένη του. Σε όλες τις στροφές ο πρώτος στίχος περιγράφει την τωρινή κατάσταση του αφηγητή. Στις δυο πρώτες στροφές, στο πρώτο μέρος του δεύτερου στίχου επικαλείται και προσφωνεί (εννοείται) την αγαπημένη του. Τέλος, στο υπόλοιπο τραγούδι. ζητάει την παρουσία της αγαπημένης του και περιγράφει πως θα είναι η ζωή τους μετά... Εδώ τον ακούμε να "παρακαλεί μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα και τη Χαρούλα Αλεξίου.

Ο Leonard Cohen, από την πλευρά του, στο τραγούδι του "Who by fire" δεν λέει και δεν ζητάει τίποτα, όμως υπονοεί τα πάντα.
  Αναγνωρίζει την μεγαλοσύνη του θεού έμμεσα. Όλο το τραγούδι είναι μια σειρά αναπάντητων ερωτήσεων και σε όλες η απάντηση που υπονοείται είναι ο Θεός... 'Η Εκείνη...
Κι επειδή ένας Χατζιδάκις δεν έβλαψε ποτέ κανένα και ένας ακροβάτης χρειάζεται την προσευχή λίγο παραπάνω από τους άλλους ανθρώπους, ας ακούσουμε το τραγούδι του χωρίς σχόλια  

Μήπως νομίζει κανείς ότι μόνο τα καλά παιδιά προσεύχονται? Ακουστέ την "Προσευχή του μάγκα", με διπλό μάλιστα αίτημα... Να γεμίσει ο ναργιλές του και μετά να κατέβουν άγγελοι να τον νανουρίζουν... Είναι παλιό ρεμπέτικο, αλλά εμείς το ακούμε από τον Πανούση και τον Ιωαννίδη. Στο μεταξύ μείνετε μακριά από "Δανεικές Προσευχές... "
Και να μην ενοχλείτε αυτούς που προσεύχονται...

8 σχόλια:

kon είπε...

πολύ καλή παρουσίαση!!

..τώρα που το ξαναβλέπω έχεις κ αυτό που δανείζομαι συχνά!

Στις δανεικές τις προσευχές
δε πιάνουν τόπο οι ευχές
ένα σου γίνονται οι φωνές
και συνηθίζεις με το χθες
τις δανεικές τις προσευχές
μάθε να μη λες.
Στις δανεικές τις προσευχές
πονάς για άλλων τις πληγές
κι αν οι ανάσες οι παλιές
τώρα σου ακούγονται κραυγές
στις δικές σου προσευχές
ζήτα ότι θες.

Στις δανεικές τις προσευχές
κουμάντο κάνουν οι ενοχές
και στων αγγέλων τις γιορτές
οι κλεμμένες οι στιγμές
πάντα θα μοιάζουν με ευχές
ψέμα όπως θες. Στις δανεικές τις προσευχές
πρέπει για όλα εσύ να φταις
κάποιοι σου λέγαν πως σ' αυτές
ξεπλένονται οι ψυχές
με τις δικές τους προσευχές
γέρασες και κλαις.

Active Member

Kakos Lykos είπε...

σε ευχαριστώ kon.Περιμένω να το οπτικοποιήσεις ...
;)

Ανώνυμος είπε...

απλά τέλειο το ποίημα σου.....δεν υπάρχει!!!!!

Kakos Lykos είπε...

Ευχαριστώ, ανώνυμε/η. Αλλά, ποιο ποίημα?

Ανώνυμος είπε...

ωχ!!μην γελάσεις αλλά νόμιζα ότι αυτό που έχουν αναρτήσει πιο πάνω, είναι δικό σου...είδες τι κάνουν τα ξενύχτια για να γράψω τις εργασίες μου και να πάρω το πτυχίο!!

Kakos Lykos είπε...

Άμα δω πουθενά τον Μυτακίδη, θα του μεταφέρω τα εύσημα σου... :P
:)

Kakos Lykos είπε...

Και καλό πτυχίο...

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστω...