Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Κυκλαδικός πολιτισμός και μοντέρνα γλυπτική, μέσω του Νησιού του Πάσχα. Η ζωή μας κύκλους κάνει...

    Την Εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκε στις Κυκλάδες ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Η ανάπτυξη του πολιτισμού αυτού ευνοήθηκε από την γεωγραφία του τόπου. Καθώς βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου, αποτελούν ένα είδος γέφυρας για Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Μικρά Ασία. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναπτύχθηκε κεντρική εξουσία. Λίγο οι Μινωίτες που ακολούθησαν και κάλυψαν το κενό, λίγο η γεωγραφική πολυδιάσπαση οι κυκλαδικοί οικισμοί έμειναν ανεξάρτητοι διοικητικά ο ένας από τον άλλο.
   Από τις Κυκλάδες της εποχής προέρχονται και τα πρώτα μαρμάρινα έργα  γλυπτικής στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ειδώλια γυμνών γυναικών, κυρίως, αλλά και ανδρών. Κυνηγών, μουσικών, πολεμιστών. (Για τις τοιχογραφίες της Θήρας δείτε εδώ)
    Χαρακτηριστικό των αγαλματιδίων αυτών είναι η προσπάθεια απόδοσης των καμπύλων και του σχήματος των σωμάτων και οι λίγες, αλλά χαρακτηριστικές, λεπτομέρειες με σκοπό την δήλωση του φύλου.
     Η μοντέρνα γλυπτική θέλοντας να αποτυπώσει το ασαφές της ανθρώπινης ζωής το συγκεχυμένο της ανθρώπινης ύπαρξης, το ρευστό της πραγματικότητας, πέντε χιλιάδες χρόνια μετά, "μιμείται", επανανακαλύπτει, φτάνει επαναπροσεγγίζει την κυκλαδική τεχνοτροπία. Και δεν έχει καμία σημασία, αν η κυκλαδική τέχνοτροπία ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της γλυπτικής να αποδώσει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, ενώ σκοπός της μοντέρνας γλυπτικής είναι μια αφαίρεση, ένας είδος επιστροφής στα βασικά στην προσπάθεια της να αποδώσει την βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.
Σκοπός της τέχνης, άλλωστε, είναι η ερμηνεία του κόσμου. Όχι όμως για την γνώση (μόνο), αλλά για την απόλαυση.

  Μπορείτε να βρείτε ποια από τα αγάλματα που ακολουθούν ανήκουν στα χρόνια του κυκλαδικού πολιτισμού και ποια είναι σύγχρονα? Η απάντηση θα δοθεί σε νεώτερη ανάρτηση.

α)




β)   



γ)


δ)

ε)


στ)





ζ)



η)


θ)


ι)                    



   Το Νησί του Πάσχα, στα ισπανικά Isla de Pascua και επίσης Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό και είναι επαρχία της Χιλής. Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους το Πάσχα του 1722.Το νησί παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο Νησί του Πάσχα, εξίσου απομακρυσμένο και από τις ακτές της Νότιας Αμερικής και από τα υπόλοιπα νησιά της Πολυνησίας, αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, αναπτύχθηκε ένας μυστηριώδης πολιτισμός. Μοναδική μαρτυρία η ύπαρξη των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή μοάι, ύψους και 10m, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αι μΧ.








Υ.Γ. Η τέχνη δεν έχει να κάνει με κανενός είδους βαθμολογία. Δεν θα υπάρξει καμιά ανάρτηση με τις λύσεις.
Αν για κάποιον έχει σημασία πάντως....
Κυκλαδικά είναι τα γλυπτά στις εικόνες β, γ, ε, η, θ.
Μοντέρνα, προφανώς, τα υπόλοιπα.



Για παραπάνω πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

2 σχόλια:

Ελένη Πατσιατζή είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και τη διασύνδεση κυκλαδικού πολιτισμού και των επιρροών του πριμιτιβισμού στη μοντέρνα γλυπτική.Εξαιρετικές οι επιλογές των έργων(Μοντιλιάνι,Μπρανκούζι...).
Καλή συνέχεια!

Kakos Lykos είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ. Δοθέντος ότι λειτούργησα με το ένστικτο και όχι με την γνώση ιστορίας της τέχνης, που δεν έχω άλλωστε, με κολακεύει ιδιαίτερα το σχόλιο σου...