Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τα σταφύλια της οργής. Το κραχ του 1929

Ο μύθος της Αμερική ως γης της απαγγελίας κατέρρευσε απότομα εκείνη την, επονομαζόμενη, "Μαυρη Πέμπτη" του Οκτωβρίου του 1929. Τα παιχνίδια απληστίας των καιροσκόπων και ο φόβος των αφελών προκάλεσαν την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Wall Street και την συνακόλουθη οικονομική ύφεση.
Η μοίρα των ανθρώπων μετά το γεγονός αυτό ακολούθησε διαφορετικές πορείες. Κάποιοι μεγιστάνες εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός αυτό για να χτίσουν πραγματικά κράτη εν κράτει, γιγαντιάιες αυτοκρατορίες, και να επιδιώξουν μέσω αυτών πολιτική καριέρα, όπως ο "Πολίτης Κέην " Όρσον Ουέλς... (!941) (Η συγκεκριμένη ταινία είναι πολλά περισσότερα, αλλά ας μείνουμε σε αυτή την πρώτη ανάγνωση, που σχετίζεται με την εποχή και το θέμα που μας ενδιαφέρει...) Και μπορεί ο κινηματογραφικός ήρωας να μην τα κατάφερε και να πέθανε μόνος, με μόνη παρέα, εκτός από τα χρήματα του, μια παιδική ανάμνηση (Rosebud..), αυτό όμως δεν ήταν ο κανόνας στην πραγματική ζωή...
Αντιθέτως, η μοίρα των πολλών ήταν παρόμοια με αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο του Τζόν Στάινμπεκ, "Τα σταφύλια της όργής" (The grapes of wrath, 1939) και στην ταινία που γύρισε την επόμενη χρονιά βασισμένος στο βιβλίο Τζόν Φόρντ.
Παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας Joads, που ζουν στην Οκλαχόμα, οι οποίοι το 1930, κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, χάνουν την φάρμα τους και αναγκάζονται να εργαστούν ως εργάτες στη Καλιφόρνια, κάνοντας ταξίδια ανά τις ΗΠΑ , αναζητώντας δουλειά και ευκαιρίες για όλη την οικογένεια. Μέσω της ταινίας γινόμαστε μάρτυρες της μοίρας όλων των ανθρώπων, που , σαν τους Joads, είδαν να ξεφτίζει ερήμην τους το αμερικανικό όνειρο, έχασαν τα πάντα, εκπατρίστηκαν, για να επιβιώσουν, και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Στο βίντεο που ακολουθεί περιέχονται πραγματικές φωτογραφίες ανθρώπων που περιπλανιόνταν στην Αμερική την εποχή εκείνη, προσπαθώντας να επιβιώσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: